Εκλογές στην Ιταλία: Τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Τζορτζια Μελόνι με μήνυμα «ευχαριστώ Ιταλία» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η διαδικασία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά την επικράτηση της υπό την Τζόρτζια Μελόνι συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς στις εκλογές στην Ιταλία, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μακρύς δρόμος. 

Στο παρελθόν, η διαδικασία αυτή έχει διαρκέσει από τέσσερις έως 12 εβδομάδες. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ξεκάθαρο είναι το αποτέλεσμα, τόσο συντομότερες είναι οι ζυμώσεις, όμως κάποια βήματα δεν είναι δυνατόν να επισπευστούν.  

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου, είναι δεδομένο ότι την Ιταλία θα εκπροσωπήσει ο παραιτηθείς υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. 

Τα επόμενα βήματα της πολιτικής διαδικασίας στην Ιταλία, μετά τις εκλογές, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, είναι τα εξής: 

Επίσημα αποτελέσματα

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει εντός της ημέρας στην ιστοσελίδα του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.

Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου.

Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις 

Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, στη συνέχεια με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αν το αποτέλεσμα είναι «καθαρό», οι διαβουλεύσεις είναι σύντομες και διαρκούν το πολύ δύο ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να κρατήσουν έως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποιο άτομο. 

Ο τελευταίος αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τις υπουργικές θέσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαβουλεύσεις, εάν είναι επιτυχείς, ο υποψήφιος παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

Η νέα κυβέρνηση 

Στη συνέχεια, ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.

Δύο ρεκόρ ξεχωρίζουν από την πρόσφατη ιταλική ιστορία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χρειάστηκε μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι. Αντίθετα, ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε 89 ημέρες το 2018 για αυτή τη «διαδρομή». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Διεθνή / Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Προφυλακίστηκαν ο 55χρονος δήμαρχος για διαφθορά και η 44χρονη για απάτη - Δημοτική σύμβουλος από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καλεί τον κεντροδεξιό δήμαρχο να παραιτηθεί
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

Διεθνή / Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

«Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι' αυτό και παρέμεινα σιωπηλός, επειδή βρίσκομαι σε πένθος μιας και δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι»
NEWSROOM