Εκλογές στην Ιταλία: Μειωμένο ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με το 2018- Στις 10 το βράδυ ψηφίζει η Μελόνι

Εκλογές στην Ιταλία: Χαμηλότερο το ποσοστό σε σχέση με το 2018- Στις 10 το βράδυ ψηφίζει η Μελόνι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μειωμένο είναι το ποσοστό συμμετοχής στις ιταλικές εκλογές συγκριτικά με το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εξωτερικών.

Στις 12 το μεσημέρι, στους μισούς δήμους της χώρας, είχε ψηφίσει το 18,39% των πολιτών ενώ στις προηγούμενες γενικές εκλογές, του 2018, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,18%.

Την ίδια ώρα η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε στις 10 (τοπική ώρα), δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

Ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε νωρίτερα το εκλογικό του δικαίωμα στην γενέτειρά του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην λαϊκή συνοικία της Ρώμης Τεστάτσιο και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στην Ρώμη.

«Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

O δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου δήλωσε πως «Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ.

»Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύομε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποξένωση στην οικογένεια Μπέκαμ δεν είναι ούτε σπάνια ούτε μοναδική, εξηγούν ψυχαναλυτές

Διεθνή / Η αποξένωση στην οικογένεια Μπέκαμ δεν είναι ούτε σπάνια ούτε μοναδική, εξηγούν ψυχαναλυτές

Οι οικογενειακές ρήξεις είναι πιο συχνές απ’ όσο πιστεύουν οι άνθρωποι και συνήθως προκαλούνται από κακοποίηση, νέους συντρόφους και διαφορετικές πεποιθήσεις
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΕΕ ΔΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Έτοιμη να δράσει η ΕΕ εάν χρειαστεί»: Μήνυμα Φον ντερ Λάιεν για Γροιλανδία και δασμούς

«Ζητούμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών» επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
THE LIFO TEAM