Εκλογές στη Βρετανία: Απόλυτη πλειοψηφία για τους Τόρις - Τα οριστικά αποτελέσματα

Εκλογές στη Βρετανία: Απόλυτη πλειοψηφία για τους Τόρις - Τα οριστικά αποτελέσματα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία 365 εδρών εκ των συνολικά 650 στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι Τόρις κέρδισαν 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017, καταγράφοντας μια ιστορική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχασαν 59 έδρες, εξασφαλίζοντας 203 έδρες. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εξέλεξε 48 βουλευτές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 67,3%.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων που απαριθμεί 650 έδρες, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 326 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα με τους αριθμούς στις παρενθέσεις να αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη στον αριθμό των εδρών, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Συντηρητικοί 365 έδρες (+48)

Εργατικό Κόμμα 203 (-59)

Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας SNP 48 (+13)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11 (-1)

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP 8 (-2)

Σιν Φέιν 7 (0)

Plaid Cymru 4 (0)

Πράσινοι 1 (0)

Εργατικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 2 (+2)

Κόμμα Συμμαχίας 1 (+1)

Στην βασίλισσα Ελισάβετ ο Μπόρις Τζόνσον

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη νωρίτερα σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να του αναθέσει επισήμως την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μερικές ώρες μετά τη θριαμβευτική του νίκη. Ο Τζόνσον μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να του αναθέσει επισήμως η βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σύστημα συνταγματικής μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σατζίντ Τζάβιντ: Έχουν αποφασιστεί επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι επενδυτές έχουν ήδη αποφασίσει να βάλουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, που άνοιξε τον δρόμο για να έλθει εις πέρας το Brexit τον επόμενο μήνα.

«Η μία επιχείρηση μετά την άλλη θέλει να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο Τζάβιντ στο Sky News σήμερα. «Και ήδη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, γνωρίζω ότι σήμερα, από το πρωί, υπάρχουν επενδυτές που έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν χρήματα, να επενδύσουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο υπουργός αρνήθηκε να κατονομάσει τους επενδυτές αυτούς αλλά δήλωσε ότι ορισμένα από τα ονόματα ίσως γίνουν γνωστά αύριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ