Εκλογές στη Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb αλλά χωρίς αυτοδυναμία, σύμφωνα με exit polls

Εκλογές στη Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb αλλά χωρίς αυτοδυναμία, σύμφωνα με exit polls Facebook Twitter
Εκλογές στη Βουλγαρία/ Φωτογραφία: EPA
0

Το συντηρητικό Gerb αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πρώτο κόμμα αποσπώντας πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων στις έβδομες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε συμμάχους για να κυβερνήσει τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι δυνάμεις των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές: το Gerb κερδίζει με ποσοστό 26,4%, το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ. Το εθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννης) ακολουθεί με ποσοστό περίπου 13%.

Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Ιουνίου, όπου κανένα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι έβδομες από το 2021

Οι Βούλγαροι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες που διεξάγονται από το 2021 χωρίς να υπάρχει πραγματικά ελπίδα η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού, όμως οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται έκτοτε στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ έχουν κάνει να κοπάσει ο άνεμος αλλαγής κατά των συντηρητικών.

Πριν πέντε μήνες, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μόνο το 34% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, το χαμηλότερο ποσοστό μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν 35 χρόνια.

Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς από το 1989 πολιτικής κρίσης, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM