Έκκληση Κομισιόν προς χώρες Ε.Ε: Υποδεχτείτε ασυνόδευτους πρόσφυγες από καταυλισμούς της Ελλάδας

Έκκληση Κομισιόν προς χώρες Ε.Ε: Υποδεχτείτε ασυνόδευτους πρόσφυγες από καταυλισμούς της Ελλάδας Facebook Twitter
Να υποδεχτούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα νησιά της Ελλάδας κάλεσε η Κομισιόν τις χώρες της Ε.Ε - EUROKINISSI
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν παιδιά από κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα όπου καταγράφεται πρόβλημα υπερπληθυσμού.

«Η Κομισιόν ανησυχεί για τη δύσκολη κατάσταση ως προς τους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά όπου καταγράφεται οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού [στα κέντρα υποδοχής] και η κατάσταση στα κέντρα αυτά εγείρει πολλές προκλήσεις», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαίτερα όσον αφορά τους 5.000 και πλέον ασυνόδευτους ανήλικους, η Κομισιόν έχει καλέσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, με κεφάλαια που προσφέρει γι' αυτό η Κομισιόν», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

«Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα τον Οκτώβριο, η οποία υποστηρίζεται από την Επιτροπή, συνεχίζει να έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη ανταπόκριση από τα κράτη μέλη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων, ωστόσο σημειώνει πως μόλις μία χώρα ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και στην Κω έχουν καταγραφεί 1.922 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες (ως την 20ή Δεκεμβρίου). Συνολικά στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 5.276 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες στα τέλη του Νοεμβρίου. Το 9% εξ αυτών είναι κάτω των 14 ετών και επομένως παιδιά, με βάση τον ορισμό της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία του παιδιού. Το 92% του συνόλου των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αγόρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM