Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter
0

Ασυνήθιστες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, από την αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία. 

Υπολογίζεται ότι 1.700 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας (PDTRA).

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter

Η Πέτρα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μαάν. Σύμφωνα με το Amman net, η διοικητική περιφέρεια Ma'an (νότια του Αμμάν) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης από το πρωί της Τρίτης και ανήλθε σε 66 χιλιοστά.

Η Αρχή της Περιφέρειας Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας δήλωσε πως η ιορδανική κυβέρνηση εκκένωσε περίπου 1.700 τουρίστες στην Πέτρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter

Στο γειτονικό Μαάν, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, αφού ένα μικρό λεωφορείο παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χείμαρρους. 

Το 2018, τα νερά αυξήθηκαν κατά 13 πόδια και παρέσυραν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, αναγκάζοντας 4.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν. Η προηγούμενη θανατηφόρα πλημμύρα που έπληξε την Πέτρα ήταν το 1963, όταν 22 Γάλλοι τουρίστες και ένας τοπικός οδηγός σκοτώθηκαν από ταχέως ανερχόμενα νερά.

Ως απάντηση, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας κατασκεύασε ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στο φαράγγι που οδηγεί στο Al-Khazneh, γνωστό ως θησαυροφυλάκιο. Το 2014, εγκαταστάθηκε σύστημα συναγερμού ως πρόσθετη προστασία, με σειρήνες που ενεργοποιούνται όταν το νερό μιας πλημμύρας ανεβαίνει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Η Πέτρα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985, μια «πόλη των Ρόδων» εδώ και 2.000 χρόνια. Σκαλίστηκε από τους Ναβατέους, αραβική φυλή Βεδουίνων, τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. απευθείας σε έναν ροζ-κόκκινο βράχο και φιλοξενεί τους ταφικούς τους θαλάμους. Το 2007 ανακοινώθηκε ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, επιβεβαιώνοντας την ιστορική του καταγωγή και την όμορφη αρχιτεκτονική του.  

Το φυσικό τοπίο του εδάφους και τα βουνά του λειτούργησαν ως φυσικό τείχος για την απόκρουση των επιθέσεων ωστόσο η πόλη κατελήφθη τόσο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και αργότερα στους Βυζαντινούς χρόνους, οι οποίοι τελικά ήλεγχαν την περιοχή.

Η πόλη ήταν άγνωστη και εγκαταλελειμμένη μέχρι το 1800, όταν ένας Ελβετός εξερευνητής, ο Γιόχαν Λούντβιχ Μπούρκχαρντ, ανακάλυψε τα ερείπια της.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει viral και δείχνουν νερό να ξεβράζει στην είσοδο του βραχώδους ναού της Πέτρας και ένα λεωφορείο να ανατρέπεται και να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρεμβάσεις από Kουμεντάκη και Aνδρεαδάκη για την Εθνική Πινακοθήκη και την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης

Πολιτισμός / Εθνική Πινακοθήκη: Κουμεντάκης και Aνδρεαδάκης στηρίζουν την Συραγώ Τσιάρα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης
LIFO NEWSROOM
Χιονάτη, Σαλιγκάρια και Άντονι Χόπκινς από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Χιονάτη, Σαλιγκάρια και Άντονι Χόπκινς από αύριο στους κινηματογράφους

Το θαυμάσιο ενήλικο animation «Memoir of a Snail», η ατυχέστατη live-action εκδοχή της ντισνεϊκής «Χιονάτης», η θριλερική ανάγνωση της προσφυγικής εμπειρίας στο «Το a Land Unknown» και το φονικό smart αυτοκίνητο του Άντονι Χόπκινς στο «Locked» είναι μερικές από τις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Επανεμφανίστηκε πορτρέτο Αφρικανού πρίγκιπα από τον Γκούσταφ Κλιμτ, χαμένο επί 85 χρόνια

Πολιτισμός / Επανεμφανίστηκε πορτρέτο Αφρικανού πρίγκιπα από τον Γκούσταφ Κλιμτ - Ήταν χαμένο επί 85 χρόνια

Το έργο διατίθεται προς πώληση έναντι 15 εκατ. ευρώ - Εκλάπη από την εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτριά του την εποχή των Ναζί και έκτοτε αγνοούνταν - Θεωρείται ενδεικτικό έργο της
LIFO NEWSROOM