Οι άγριες δολοφονίες τεσσάρων οδηγών Uber και μιας άλλης υπηρεσίας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα ίσως κρύβουν εκδίκηση μετά την απόρριψη διαδρομής για τη μητέρα ενός ηγέτη συμμορίας, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

Οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 23 και 48 ετών, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν μετά την κλήση τους στη φαβέλα Jardim Santo Inácio στη πόλη του Σαλβαδόρ την περασμένη εβδομάδα. Ένας πέμπτος οδηγός κατάφερε να διαφύγει και ειδοποίησε την αστυνομία. Αυτός και δύο ακόμη θύματα εργάζονταν για την εταιρεία μεταφοράς της Βραζιλίας και οι άλλοι για την Uber.

 

Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η αστυνομία δήλωσε ότι το κίνητρο για τις δολοφονίες εξακολουθούσε να διερευνάται, αλλά μια σειρά από στοιχεία δείχνουν πως ήταν η εκδίκηση κατά των οδηγών, μετά την απόρριψη διαδρομής. Δυο ύποπτοι για τις δολοφονίες σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την Παρασκευή και οι αξιωματικοί βρήκαν το πτώμα του άνδρα, που ήταν ύποπτος για την παραγγελία των δολοφονιών, τη Δευτέρα. «Ο γκάνγκστερ διέταξε να δολοφονήσουν αυτούς τους ανθρώπους επειδή η μητέρα του κάλεσε ένα Uber, αλλά το αυτοκίνητο δεν έφτασε ποτέ», δήλωσε ο κυβερνήτης της Bahia, σε δημοσιογράφους.

 

Ο επιζών οδηγός περιέγραψε τη φρικτή εμπειρία του στην τοπική τηλεόραση. Αφού κλήθηκε στην φαβέλα νωρίς την Παρασκευή, τον έβγαλαν με τη βία έξω από το αυτοκίνητό του και τον οδήγησαν σε σημείο όπου ήδη ένας οδηγός είχε ήδη σκοτωθεί και άλλοι βασανίστηκαν. Ο άντρας ήταν δεμένος, χτυπημένος και βασανισμένος, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει όταν ένας από τους άλλους οδηγούς άρπαξε το πιστόλι ενός μέλους συμμορίας.

 

Η Uber έχει περισσότερους από 600.000 οδηγούς στη χώρα, πολλοί από τους οποίους άρχισαν να εργάζονται για την εταιρεία μετά από μια  ύφεση που άφησε 12 εκατομμύρια ανέργους. Σύμφωνα με το Reuters, τα εγκλήματα κατά των οδηγών Uber στο Σάο Πάολο αυξήθηκαν το 2016, αφού η εταιρεία άρχισε να δέχεται πληρωμές σε μετρητά. 

 

«Η Uber εκφράζει βαθιά λύπη για αυτό το βάναυσο και συγκλονιστικό έγκλημα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η άλλη εταιρία. Ο Atila Santana, πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι εξίσου αυστηρές στην επιλογή επιβατών όπως στην επιλογή οδηγών.