Εκατοντάδες φάλαινες εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας - Αγώνας για να σωθούν όσες παραμένουν ζωντανές

Εκατοντάδες φάλαινες εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας - Αγώνας για να σωθούν όσες παραμένουν ζωντανές Facebook Twitter
EPA/NEW ZEALAND DEPARTMENT OF CONSERVATION/DEB PRICE
0

Περισσότερες από 400 φάλαινες-πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας και οι περισσότερες, σχεδόν τα τρία τέταρτα, είναι νεκρές, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας. Την ίδια ώρα, εθελοντές καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να βοηθήσουν αυτές που εξακολουθούν να ζουν, να βγουν στα ανοιχτά.


Σύμφωνα με τις αρχές, είναι η τρίτη φορά που εξοκείλουν τόσο πολλές φάλαινες στη Νέα Ζηλανδία, όπου το συμβάν αυτό είναι σχετικά συχνό.


Συνολικά, 416 φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ακτή του Φέργουελ Σπιτ στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Περίπου το 70% από αυτές είναι νεκρές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να ωθήσουν αυτές που ζουν στα βαθιά. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας που έχουν οι προσπάθειες αυτές δείχνουν να είναι ελάχιστες.


«Δεδομένου του αριθμού των φαλαινών που είναι ήδη νεκρές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που εξακολουθούν να ζουν είναι πολύ κακή», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio New Zealand ο Άντριου Λαμέισον, περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. «Άρα προετοιμαζόμαστε για πολύ δραματικές στιγμές», πρόσθεσε.


Οι νεκρές φάλαινες μέσα στο νερό είναι τόσο πολλές που οι εθελοντές δυσκολεύονται πάρα πολύ να οδηγήσουν αυτές που εξακολουθούν να ζουν προς τα ανοιχτά, εξήγησε παράλληλα ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής στο AFP. «Οι νεκρές φάλαινες που πλέουν στα ρηχά εμποδίζουν τον δρόμο των υπολοίπων προς τα ανοιχτά», σημείωσε.


Οι εθελοντές κατάφεραν να οδηγήσουν προς τα ανοιχτά την πλειονότητα των φαλαινών που εξακολουθούν να ζουν και έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τις εμποδίσουν να ξαναβγούν στην ακτή. «Ελπίζουμε ότι το ρεύμα θα τις πάρει προς τα μέσα και ότι αυτές θα το ακολουθήσουν», κατέληξε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος.


Τα πιο σημαντικά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 1918, όταν περίπου χίλιες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα Νησιά Τσάταμ και το 1985, όταν 450 φάλαινες είχαν εξοκείλει στο Ώκλαντ. Οι φάλαινες πιλότοι, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι μέτρα, είναι το πιο διαδεδομένο είδος φαλαινών που ζει στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM