Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια

Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια Facebook Twitter
0

Το ένα τρίτο των λατινοαμερικανών που βγήκαν από τη φτώχεια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στην ανέχεια καθώς η περιφέρεια αυτή παραμένει σε οικονομική ύφεση, προειδοποίησε χθες μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της.

«Εκτιμάμε ότι 25 ως 30 εκατομμύρια κάτοικοι είναι σήμερα ευάλωτοι και κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια», δήλωσε ο Τζορτζ Γκρέι, ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη για τη Λατινική Αμερική.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα πρόσωπα στα τρία μεταξύ του πληθυσμού που βγήκε από τη φτώχεια τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Λατινική Αμερική γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών μια οικονομική ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που επέτρεψε σε 72 εκατομμύρια ανθρώπους —εκ των οποίων οι μισοί είναι υπήκοοι της Βραζιλίας— να βγουν από τη φτώχεια και να ενταχθούν στη μεσαία τάξη.

Όμως, καθώς οι τιμές υποχώρησαν, η ανάπτυξη στην περιοχή επιβραδύνθηκε και μεταξύ του 2015 και του 2016 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, κατά τον ΟΗΕ.

Η Λατινική Αμερική αναμένεται να γνωρίσει το 2016 τη δεύτερη συναπτή χρονιά οικονομικής ύφεσης, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,6% με βάση τους υπολογισμούς της Cepal, της Οικονομική Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7%, από το 6,5% στο οποίο έφθασε το 2015, τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών.

Η κατάσταση αυτή «επηρεάζει τα εισοδήματα και άρα την ευημερία των ευάλωτων νοικοκυριών», εξήγησε χθες ο Τζορτζ Γκρέι.

Παρά την συρρίκνωση της οικονομίας, η έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να διαθέτουν πόρους για τους φτωχότερους, καθώς συνολικά, 220 εκατομμύρια πολίτες της περιοχής αυτής του πλανήτη (το 38%) απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ ο ένας πολίτης στους τέσσερις ζει με λιγότερα από τέσσερα δολάρια την ημέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM