Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια

Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια Facebook Twitter
0

Το ένα τρίτο των λατινοαμερικανών που βγήκαν από τη φτώχεια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στην ανέχεια καθώς η περιφέρεια αυτή παραμένει σε οικονομική ύφεση, προειδοποίησε χθες μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της.

«Εκτιμάμε ότι 25 ως 30 εκατομμύρια κάτοικοι είναι σήμερα ευάλωτοι και κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια», δήλωσε ο Τζορτζ Γκρέι, ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη για τη Λατινική Αμερική.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα πρόσωπα στα τρία μεταξύ του πληθυσμού που βγήκε από τη φτώχεια τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Λατινική Αμερική γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών μια οικονομική ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που επέτρεψε σε 72 εκατομμύρια ανθρώπους —εκ των οποίων οι μισοί είναι υπήκοοι της Βραζιλίας— να βγουν από τη φτώχεια και να ενταχθούν στη μεσαία τάξη.

Όμως, καθώς οι τιμές υποχώρησαν, η ανάπτυξη στην περιοχή επιβραδύνθηκε και μεταξύ του 2015 και του 2016 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, κατά τον ΟΗΕ.

Η Λατινική Αμερική αναμένεται να γνωρίσει το 2016 τη δεύτερη συναπτή χρονιά οικονομικής ύφεσης, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,6% με βάση τους υπολογισμούς της Cepal, της Οικονομική Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7%, από το 6,5% στο οποίο έφθασε το 2015, τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών.

Η κατάσταση αυτή «επηρεάζει τα εισοδήματα και άρα την ευημερία των ευάλωτων νοικοκυριών», εξήγησε χθες ο Τζορτζ Γκρέι.

Παρά την συρρίκνωση της οικονομίας, η έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να διαθέτουν πόρους για τους φτωχότερους, καθώς συνολικά, 220 εκατομμύρια πολίτες της περιοχής αυτής του πλανήτη (το 38%) απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ ο ένας πολίτης στους τέσσερις ζει με λιγότερα από τέσσερα δολάρια την ημέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM