Περίπου 25.000 δολάρια θα στοιχίσει η αποκατατάσταση των ζημιών που χρειάζεται να γίνει στα έργα τέχνης και τα αγάλματα του Καπιτωλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιμελητών του, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από την επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ, στις 6 Ιανουαρίου.

 

Χθες, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ άκουσε την εισήγηση του υπεύθυνου αρχιτέκτονα J. Brett Blanton και του επιμελητή του Καπιτωλίου Farar Elliott που ανέφεραν ότι αγάλματα, τοιχογραφίες, ιστορικοί πάγκοι και τα αυθεντικά παραθυρόφυλλα υπέστησαν ζημιές μεγαλύτερες ή μικρότερες κυρίως από τα σπρέι πιπεριού, τον αφρό των πυροσβεστήρων και τα κατάλοιπα από τα χημικά, των οποίων έγινε χρήση, όταν οι ταραξίες εισέβαλαν στο κτίριο.

 

Η ομάδα που επιβλέπει τη συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων από το 1988 ζητά έκτακτη χρηματοδότηση 25.000 δολαρίων για να αποκαταστήσει τα κατεστραμένα έργα. Το καπιτώλιο διαθέτει μια συλλογή 13.000 έργων και από αυτά 535 βρίσκονται σε κοινή θέα.

 

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ένας υπάλληλος φρόντισε και έσωσε ένα ασημένιο μελανοδοχείο του 1819, που είναι το παλαιότερο αντικείμενο που βρίσκεται στο Καπιτώλιο.

 

Παρά τις προσπάθειες των επιμελητών να προστατεύσουν τα έργα από τα χημικά αντιστρέφοντας τη ροή αέρα μέσα στο κτίριο, αλλά δεν κατάφεραν να διασώσουν δυο από τα δεκατέσσερα ιστορικά χάλκινα και γυάλινα φανάρια που σχεδίασε ο Frederick Law Olmsted και έσπασαν κατά το χρόνο της εισβολής.

 

Ανάμεσα στα έργα που υπέστησαν σοβαρες ζημιές είναι ένα άγαλμα του Thomas Jefferson και οι γρανιτένιες προτομές των Joe Cannon, Champ Clark, Thomas Brackett Reed και Joseph Martin. Καταστράφηκαν επίσης σύγχρονα αντίγραφα ιστορικών πορτρέτων του James Madison και του John Quincy Adams.

 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: 25.000 δολ. θα κοστίσει η αποκατάσταση των έργων τέχνης
EPA

 

Οι κυριότερες ζημιές σύμφωνα με τους συντηρητές του Smithsonian Institution έγιναν στα αγάλματα που είχαν ψεκαστεί από πυροσβεστήρα, όπως η ίδια σκόνη βρέθηκε να έχει επικαθίσει και στα κουφώματα του κτιρίου και από αυτή κινδυνεύουν ιδιαιτέρως τα πορώση υλικά, όπως το μάρμαρο.


Η ομάδα των συντηρητών θα αρχίσει να εργάζεται άμεσα για να αποκαταστήσει τις πρωτοφανείς ζημιές στο κτίριο.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr