«Είναι χάλια»: Η τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε διαγωνισμό τέχνης και οι καλλιτέχνες είναι έξαλλοι

«Είναι χάλια»: Η τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε διαγωνισμό τέχνης και οι καλλιτέχνες είναι έξαλλοι Facebook Twitter
0

Η νίκη μιας φωτογραφίας σε διαγωνισμό πυροδότησε διαμάχη σχετικά με το εάν η τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί από έναν υπολογιστή και τι ακριβώς σημαίνει καλλιτέχνης.

Ο Τζέισον Άλεν, σχεδιαστής παιχνιδιών, κέρδισε με το έργο την πρώτη θέση στην κατηγορία «digital arts/digitally-manipulated photography» στον διαγωνισμό Καλών Τεχνών της Πολιτείας του Κολοράντο.

Το έργο του, με τίτλο Space Opera Theatre, δημιουργήθηκε με το Midjourney, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει λεπτομερείς εικόνες.

«Με γοητεύει αυτή η εικόνα. Την αγαπώ. Και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το δουν», είπε ο Άλεν στο CNN Business.

Ο ορισμός για την κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε ο Άλεν δηλώνει ότι η ψηφιακή τέχνη αναφέρεται σε έργα που χρησιμοποιούν «ψηφιακή τεχνολογία ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παρουσίασης». Ο Άλεν δήλωσε ότι το Midjourney χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εικόνα του όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό, είπε.

Ο Άλεν κέρδισε τον διαγωνισμό, ωστόσο, μέρες αργότερα, όταν το γεγονός άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter, αρκετοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την οργή τους λόγω της χρήσης AI για τη δημιουργία της εικόνας.

«Αυτό είναι χάλια για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν αφήνουμε τα ρομπότ να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Αυτός είναι ο κυριολεκτικός ορισμός του "πάτησε μερικά κουμπιά για να φτιάξεις ένα ψηφιακό έργο τέχνης", έγραψε ένας άλλος. «Το έργο τέχνης AI είναι η «μπανάνα κολλημένη στον τοίχο» του ψηφιακού κόσμου τώρα».

Ο Άλεν υπεραμύνθηκε του έργου του, υποστηρίζοντας ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά, εξηγώντας ότι δεν είναι τόσο απλό.

Πρώτον, είπε, έπαιξε με φράσεις που οδήγησαν τον Midjourney να δημιουργήσει εικόνες γυναικών με κομψά φορέματα και διαστημικά κράνη - προσπαθούσε να συνδυάσει κοστούμια βικτοριανού στυλ με διαστημικά θέματα.

Στη συνέχεια, με πολλές μικρές τροποποιήσεις στις εντολές του δημιούργησε 900 επαναλήψεις που οδήγησαν στις τρεις τελευταίες του εικόνες, ενώ έπειτα χρησιμοποίησε ένα άλλο πρόγραμμα για να βελτιώσει την ανάλυση και εκτύπωσε το αποτέλεσμα σε καμβά.

Ο Άλεν χαίρεται που πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τέχνης.

«Αντί να μισούμε την τεχνολογία ή τους ανθρώπους πίσω από αυτήν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο και να το χρησιμοποιήσουμε για καλό, ώστε να μπορούμε όλοι να προχωρήσουμε μπροστά αντί να το σιχαινόμαστε», είπε ο Άλεν.

Από την πλευρά του, ο δάσκαλος τέχνης και κριτής του διαγωνισμού, Cal Duran, είπε ότι ενώ το κομμάτι του Άλεν είχε αναφορά στο Midjourney, δεν κατάλαβε ότι δημιουργήθηκε από AI όταν το έκρινε. Ωστόσο, εμμένει στην απόφασή του να του απονείμει την πρώτη θέση στην κατηγορία του, είπε, αποκαλώντας το «όμορφο έργο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM