Όταν η Γουχάν αποκλείστηκε από τον υπόλοιπο κόσμο, η καταξιωμένη Κινέζα συγγραφέας Fang Fang άρχισε να γράφει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για την τραγωδία του κορωνοϊού. Τώρα που θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό το βιβλίο της υπάρχουν αντιδράσεις.

 

Οι διαδικτυακές καταγραφές της συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών. Όμως, τώρα που το ημερολόγιό της για την καραντίνα θα εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες κάποιοι την κατηγορούν ότι δίνει τροφή στις χώρες που έχουν επιτεθεί στην Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Η Fang Fang, που το 2010 είχε τιμηθεί με το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας, άρχισε να καταγράφει τη ζωή στη Γουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων όταν επιβλήθηκε η πρωτοφανής τότε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου. Έγραφε για τους φόβους και τις ελπίδες των κατοίκων που ήταν σε απομόνωση. Περιέγραψε πώς οι κάτοικοι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, αλλά άγγιξε και «ευαίσθητα» σημεία στην Κίνα.

 

«Ένας φίλος μου γιατρός μού είπε: "Στην πραγματικότητα, εμείς οι γιατροί γνωρίζαμε όλοι εδώ και λίγο καιρό ότι υπήρχε μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το αναφέραμε στους ανωτέρους μας, ωστόσο κανένας δεν προειδοποίησε τον κόσμο» έγραψε σε μια καταχώρισή της.

 

Επιθέσεις και απειλές

 

Τώρα δέχεται επιθέσεις και απειλές στα social media. «Μπράβο Fang Fang. Δίνεις στις δυτικές χώρες τα πυρομαχικά για να στοχοποιήσουν την Κίνα. Έδειξες την προδοτική φύση σου» έγραψε κάποιος στο Weibo με αφορμή τις κατηγορίες προς το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας το πρώτο διάστημα της έξαρσης του κορωνοϊού.

 

Άλλος την κατηγόρησε ότι βγάζει λεφτά από τους σχεδόν 4.000 νεκρούς του κορωνοϊού στη Γουχάν. «Για πόσα πούλησες το ημερολόγιο;» της έγραψε.

 

Έγραψε το «Ημερολόγιο της Γουχάν» - Τώρα την απειλούν γιατί θα εκδοθεί στο εξωτερικό

 

Έπειτα από μπαράζ διαδικτυακών προσβολών, η Fang έγραψε στο Weibo ότι είναι θύμα διαδικτυακού bullying από εθνικιστές. Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Caixin είπε ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της, όπως και ότι δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο τη διεύθυνση του σπιτιού της.

 

«Στο τέλος, οι Κινέζοι, ανάμεσά τους και αυτοί που υποστήριξαν τη Fang Fang στην αρχή, θα πληρώσουν το τίμημα της φήμης της στη δύση» έγραψε στα social media ο Hu Xijin, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Global Times». Άρθρο στην ίδια κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα υποστηρίζει ότι πολλοί Κινέζοι θεωρούν το βιβλίο μεροληπτικό και ότι αποκαλύπτει μόνο τη σκοτεινή πλευρά της Γουχάν.

 

Από την πλευρά της, η συγγραφέας δηλώνει ότι «αν διαβάσουν το βιβλίο μου, θα ανακαλύψουν τα αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η Κίνα εναντίον του κορωνοϊού». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δώσει όλα τα έσοδα από το βιβλίο σε οικογένειες εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

 

Με πληροφορίες από AFP