Ήταν μία ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων που λεγόταν America. Τώρα κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. 

 

Η χρυσή λεκάνη, εκτός από έργο τέχνης, ήταν και υδραυλικά πλήρως λειτουργική, όταν εκλάπη από την έκθεση τέχνης στο Blenheim Palace του Οξφορντσάιρ, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2019.

 

Η αξία της ξεπερνούσε τα έξι εκατομμύρια δολάρια και αρκετοί σχολίαζαν τότε πως η αμοιβή των 100.000 λιρών που δινόταν για την επιστροφή της ήταν πολύ μικρή για να δελεάσει οποιονδήποτε σχετιζόταν με την κλοπή. 

 

Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη της πια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι πλέον συνδεδεμένη σε κανένα καζανάκι. Στα χρόνια που ακολούθησαν συνελήφθησαν εφτά άτομα για την υπόθεση, αλλά σε κανέναν δεν απαγγέλθηκε η κατηγορία της κλοπής. 

 

Η σπείρα των ακόμη άγνωστων δραστών, διέρρηξε το κτήριο του 18ου αιώνα όπου φυλασσόταν η λεκάνη, και προκάλεσε «σοβαρές ζημιές και διαρροές» καθώς το χρυσό δημιούργημα ήταν συνδεδεμένο στο δίκτυο των σωληνώσεων. Ανήκε σε έναν ιδιώτη και είχε μεταφερθεί εκεί στο πλαίσιο μιας έκθεσης του Maurizio Cattelan, που είχε ξεκινήσει δύο 24ωρα νωρίτερα. 

 

Η αμοιβή των 100.000 λιρών παραμένει στο «τραπέζι», λέει η ασφαλιστική εταιρεία Fine Art Specie Adjusters (FASA) αλλά ο αστυνομικός εντεταλμένος της Thames Valley, Μάθιου Μπάρμπερ, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Θα ξαναδούμε την τουαλέτα ποτέ; Προσωπικά αναρωτιέμαι αν έχει ακόμα την μορφή λεκάνης για να είμαι ειλικρινής». 

 

Με πληροφορίες από BBC