Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε σε «καλύβα περιόδου» - Άλλο ένα θύμα της απαγορευμένης πρακτικής chhaupadi

Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε σε «καλύβα περιόδου» - Άλλο ένα θύμα της απαγορευμένης πρακτικής chhaupadi Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: STR/EPA
0

Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής chhaupadi, όπου οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.

Η Anita Chand, από την περιοχή Baitadi, στα δυτικά της χώρας, που συνορεύει με την Ινδία, θεωρείται ότι πέθανε την Τετάρτη από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος λόγω chhaupadi από το 2019 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής, χάνεται.

Το chhaupadi βασίζεται στην μακραίωνη πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ακάθαρτες και ανέγγιχτες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις εξορίζονται σε «καλύβες περιόδου» για όλη τη διάρκειά της.

Η πρακτική αυτή, η οποία συνδέεται με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ.

Το chhaupadi κρίθηκε παράνομο το 2005, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρεις μήνες και πρόστιμο 3.000 ρουπίες Νεπάλ (23 ευρώ). Η αστυνομία της περιφέρειας Baitadi δήλωσε ότι ερευνά τον θάνατο της Anita. Η οικογένειά της αρνήθηκε ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.

«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτή την πρακτική, αλλά [έχουμε] ακόμη πολλά να κάνουμε» δήλωσε η Bina Bhatta, αντιπρόεδρος του αγροτικού δήμου Pancheshwar στο Baitadi.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος από chhaupadi ήταν το 2019. Η Parwati Budha Rawat, 21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε υπαίθρια καλύβα. Ο θάνατός της ήταν το πέμπτο αναφερόμενο περιστατικό εκείνης της χρονιάς. Ο σύζυγός της είχε συλληφθεί.

Γυναίκες και κορίτσια έχουν πεθάνει από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού, αφού άναψαν φωτιές σε καλύβες χωρίς παράθυρα. 

Ο θάνατός της Rawat οδήγησε στη σύσταση προγραμμάτων και εκκίνησε εκστρατείες, σε ολόκληρη τη χώρα, για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής. Χιλιάδες «καλύβες περιόδου» καταστράφηκαν, ωστόσο φαίνεται ότι χτίζονται και πάλι.

«Μετά το θάνατο της Parwati, καταστρέψαμε περισσότερες από 7.000 καλύβες περιόδου στην περιοχή» δήλωσε ο Pashupati Kunwar, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία κατά του chhaupadi εδώ και 25 χρόνια.

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά την εποχή του κορωνοϊού, έχουν σταματήσει ακόμα και οι συζητήσεις για την παράνομη πρακτική. 

Η Radha Paudel, ιδρύτρια του Global South Coalition for Dignified Menstruation, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ πρέπει να κάνει περισσότερα από τη διανομή δωρεάν προϊόντων υγιεινής στις μαθήτριες, μια υπηρεσία που ξεκίνησε από το 201,9 και κατήγγειλε πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος κατά του chhaupadi.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM