ΕΕ: Έτοιμο το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Προς έγκριση το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
0

Νέο πακέτο κυρώσεων επί των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία, μετά τη στροφή της Γερμανίας, του μεγαλύτερου ενεργειακού πελάτη της Ρωσίας, που θα μπορούσε να στερήσει από τη Μόσχα μεγάλη εισροή εσόδων σε διάστημα λίγων ημερών.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία γίνονται εν μέσω ελπίδων για περαιτέρω εκκένωση της υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες πόλης της Μαριούπολης. 

Στόχος είναι η συμφωνία για το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας.

Τι θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει έκτο πακέτο κυρώσεων αυτήν την εβδομάδα σε βάρος της Ρωσίας - που ίσως περιλαμβάνει και την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η εξαγωγή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη, που μέχρι στιγμής έχει εξαιρεθεί από τις διεθνείς κυρώσεις, χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. 

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Χθες, Δευτέρα, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει ένα άμεσο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η Γερμανία είναι έτοιμη να ανεχτεί ένα πετρελαϊκό εμπάργκο» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

«Το πακέτο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή βήματα για μπλοκάρισμα των ρωσικών εσόδων από ενεργειακές πηγές» διεμήνυσε στο τελευταίο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Διεθνή / Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, κυρίως στο κεφάλι και στα μάτια - Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί
THE LIFO TEAM
Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Διεθνή / Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Η τραγωδία στο Crans-Montana αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες - Οι πολίτες διερωτώνται πώς απέτυχε ένα σύστημα που θεωρούνταν σχεδόν άψογο και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί» διαμηνύουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας
THE LIFO TEAM