ΕΕ: «Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας το 2019

ΕΕ: «Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας το 2019 Facebook Twitter
0

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, έδωσε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της συζήτησης για τη διεύρυνση, το Συμβούλιο αποφάσισε να «ανταποκριθεί θετικά» στην πρόοδο που έχουν σημειώσει η Αλβανία και η ΠΓΔΜ αναφορικά με την ένταξή τους στην ΕΕ.

Ειδικότερα, και για τις δύο χώρες σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης τον Ιούνιο του 2019».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνοδεύεται με όρους. Συγκεκριμένα, φέρεται να ζητείται από τις δύο χώρες να σημειώσουν πρόοδο έως τον Ιούνιο του 2019 στους τομείς της διαφθοράς, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα «τεράστιο βήμα».

«Η σημερινή απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης.

Όπως είπε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις.

«Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ε. Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι παρ' όλο που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και «βασικός εταίρος» σε πολλούς τομείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Η απόφαση του Ισραήλ να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς πλήρη κατοχή αποκαλύπτει τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των στρατιωτικών ηγετών, σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου
LIFO NEWSROOM