LIVE!

EE για Λευκορωσία: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών- Kυρώσεις για τη βία και νοθεία

EE για Λευκορωσία: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών- Kυρώσεις για τη βία και νοθεία Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις για τη βία και την εκλογική νοθεία.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου. «Οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Η ΕΕ θα επιβάλλει σύντομα κυρώσεις σε σημαντικό αριθμό ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη βία, την καταστολή και την εκλογική απάτη», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό της Λευκορωσίας. «Δεν ανεχόμαστε την ατιμωρησία. Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι σοκαριστική και απαράδεκτη», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία δεν αφορούν γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά το δικαίωμα των ανθρώπων να εκλέξουν ελεύθερα την ηγεσία τους, συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα των Λευκορώσων να καθορίσουν τη δική τους μοίρα», πρόσθεσε.

53 εκατ. για τη Λευκορωσία

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα κινητοποιήσει 53 εκατομμύρια ευρώ για τη Λευκορωσία. Από αυτό το ποσό, 2 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη βοήθεια σε θύματα της καταστολής και της κρατικής βίας, 1 εκατομμύριο για τη στήριξη των ανεξάρτητων ΜΜΕ και 50 εκατομμύρια θα διατεθούν- λόγω κορωνοϊού- για τη στήριξη του τομέα της Υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.

«Ο λαός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter. «Απαιτούν την απελευθέρωση όσων κρατούνται παράνομα και τη δίωξη εκείνων που ευθύνονται για την αστυνομική βαναυσότητα», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν. «Θέλουν δημοκρατία και νέες προεδρικές εκλογές. Η ΕΕ είναι στο πλευρό των Λευκορώσων», υπογράμμισε.

Εντολή Λουκασένκο για καταστολή διαδηλώσεων 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Μινσκ. 

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta. «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία», ανέφερε ακόμη. 

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή «μαχητών και όπλων». Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν, δήλωσε ακόμη. 

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM