ΕΕ: Δεν θα πληρώσουμε με ρούβλια το ρωσικό αέριο

Φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ: EPA/PAWEL SUPERNAK
0

«Όχι» στις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια λέει η ΕΕ, καθώς αποφασίστηκε οι συναλλαγές με τη Ρωσία να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια.

Η Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου έπρεπε να απορριφθούν παρά τους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού μια περίοδο που το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και απείλησε την προμήθεια άλλων εάν ακολουθούσαν τη Βαρσοβία και τη Σόφια οι οποίες δεν πληρώνουν σε ρωσικό νόμισμα.

Μετά από μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η Σίμσονς είπε ότι όλοι οι υπουργοί ενέργειας είχαν αποδεχθεί ότι η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού που καθόρισε η Ρωσία θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το μπλοκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε ακούσει για καμία ευρωπαϊκή εταιρεία που ετοιμάζεται να συμμορφωθεί με τη Μόσχα παρά τις αντίθετες προτάσεις της Gazprom και εταιρειών όπως η MOL της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τον τελευταίο χρόνο, αυτή η εξάρτηση μειώθηκε, αλλά παραμένει τόσο υψηλή που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει πλήρως την απώλεια.

Η επόμενη ημερομηνία πληρωμών για το φυσικό αέριο από από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι η 20η Μαΐου.

Γερμανία: Υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο Χάμπεκ.

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο Χάμπεκ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας - θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Ο Χάμπεκ πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!»

Με πληροφορίες Guardian & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM