Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη βία που άσκησε η Ρωσία σε βάρος τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους, στο στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της Κυριακής «απαράδεκτο».


Σε μια ένδειξη των μακροχρόνιων διαφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, τα 28 κράτη - μέλη συμφώνησαν μετά από τρεις μέρες σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

 

Με ανακοίνωση της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι το μπλοκ «αναμένει από τη Ρωσία να εγγυηθεί το ανεμπόδιστο και ελεύθερο πέρασμα μέσα από το στενό του Κερτς προς και από τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

 

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με άκρα αυτοσυγκράτηση για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε με ανακοίνωσή της. «Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε εντόνως από τη Ρωσία να απελευθερώσει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση τα πλοία που συνέλαβε, το πλήρωμα και τον εξοπλισμό», συνέχισε.

 

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ένωση δεν πρόκειται να προβεί άμεσα σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr