Έδωσε ο Τραμπ τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα;

Έδωσε ο Τραμπ τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα; Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πίεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου το Ισραήλ να έχει ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στους Times of Israel αυτή την εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, παραμένει σταθερός όσον αφορά τη «μακροπρόθεσμη ασφάλεια στη Γάζα».

Στη Γάζα, όπου η ασύμμετρη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακα και έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα. Ήδη, οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν καθυστερήσει τις νέες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης των ομήρων. 

Σε ένα τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε την υποστήριξή του στους πολέμους του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα, λέγοντάς του «κάνει αυτό που πρέπει να κάνει». Οι περισσότεροι στο Ισραήλ θυμούνται τον Τραμπ ως τον πρόεδρο που έδωσε επανειλημμένα το «πράσινο φως» στην ακροδεξιά ατζέντα Νετανιάχου - αναγνωρίζοντας την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν, μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί πλέον τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Ο Τραμπ κατέστησε την υποστήριξη προς το Ισραήλ ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του και μεσολάβησε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, μια σειρά από συνθήκες που διαπραγματεύτηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου. 

Το τελεσίγραφο Τραμπ στον Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Το νεότερο μήνυμα του πρώην Αμερικανού προέδρου προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λένε οι πηγές, μεταφέρθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους τον Ιούλιο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ στη Φλόριντα. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέψει ανοιχτά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να στοχεύσει σε μια γρήγορη λύση στη Γάζα, αυτή είναι η πρώτη φορά που δείχνει ότι επισύναψε ένα χρονοδιάγραμμα, επιδιώκοντας τον τερματισμό του πολέμου πριν από μια πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. 

Το μήνυμα του πρώην Αμερικανού προέδρου προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λένε οι πηγές που επικαλούνται οι Times of Israel, μεταφέρθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους τον Ιούλιο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ, στη Φλόριντα. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέψει ανοιχτά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να στοχεύσει σε μια γρήγορη λύση στη Γάζα, αυτή είναι η πρώτη που φέρεται να έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου πριν από μια πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. 

Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ σημείωσε, ωστόσο, ότι το αίτημα του Τραμπ δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένο και πιθανότατα θα επέτρεπε μια «υπολειμματική» δραστηριότητα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα έχει ολοκληρώσει επίσημα τον πόλεμο.  

Ο Νετανιάχου έχει τονίσει την πρόθεση του Ισραήλ να διατηρήσει την «εποπτεία» στη Γάζα, με συζητήσεις για μια νεκρή ζώνη και επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) «εάν η Χαμάς επιχειρήσει να ανασυνταχθεί». Τη Δευτέρα (28/10) απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, Λικούντ, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμφωνήσει με τη Χαμάς στην απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός - όπως αποκάλυψε μια ηχογράφηση που διέρρευσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα απέχει πολύ από το να τελειώσει.  

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ έχει δείξει ότι θα δώσει στο Ισραήλ ευρύτερο περιθώριο στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων, επικρίνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επειδή φέρεται να περιόρισε τις ισραηλινές ενέργειες μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν. 

Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις εκκλήσεις του Τραμπ για ολοκλήρωση του πολέμου στη Γάζα. «Υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί περιορισμοί για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, αναφερόμενος στη σύνθεση του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου, που περιλαμβάνει υπερεθνικιστές υπουργούς που αντιτίθενται σε οποιαδήποτεσυμφωνία που θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η σχεδόν ομόφωνη αντίθεση εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου περιπλέκει επίσης το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ένας ρόλος διακυβέρνησης στη Γάζα, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στον έλεγχο της Χαμάς. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM