ΕΔΑΔ: Εξετάζει για πρώτη φορά προσφυγές εναντίον κρατών για «κλιματική αδράνεια»

ΕΔΑΔ: Εξετάζει για πρώτη φορά προσφυγές κατά κρατών για «κλιματική αδράνεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Ιστορικά πρώτη» χαρακτηρίζεται η στιγμή που βιώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά την οποία αναμένεται να εξετάσει δύο προσφυγές εναντίον της Ελβετίας και της Γαλλίας από πολίτες που κατηγορούν τις δύο χώρες για κλιματική αδράνεια. Η απόφασή αναμένεται σε αρκετούς μήνες.

Οργάνωση συνταξιούχων έχει προσφύγει εναντίον της Βέρνης καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους, ενώ πρώην δήμαρχος γαλλικής πόλης που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχει προσφύγει εναντίον του Παρισιού.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εξετάζει υποθέσεις που αφορούν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που αυξάνονται οι προσφυγές στην Ευρώπη με στόχο να αναγκαστούν τα κράτη να δράσουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως το 2020, έπειτα από προσφυγή οικολογικής οργάνωσης. Στα τέλη του 2021 το γαλλικό κράτος είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Παρισιού μετά την προσφυγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες στήριζαν με αίτησή τους περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες.

Με πληροφορείς του ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ