Έβο Μοράλες: Για αποπλάνηση ανηλίκου κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας

Έβο Μοράλες: Για αποπλάνηση ανηλίκου κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Facebook Twitter
Έβο Μοράλες: Κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας (EPA/Αρχείο)
0

Μήνυση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βολιβίας, κατά του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου και της εμπορίας ανθρώπων.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του 60χρονου πρώην ηγέτη με μια νεαρή γυναίκα που φέρεται να ήταν ανήλικη εκείνη την εποχή. Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Μοράλες ήταν πρόεδρος από το 2006-2019 και ζει στην εξορία στην Αργεντινή μετά από τις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ενώ βρίσκεται εξόριστος, κατηγορήθηκε για σειρά αδικημάτων. Μεταξύ αυτών και μια φερόμενη σχέση του με μία 19χρονη γυναίκα, που κατονομάστηκε μόνο με τα αρχικά της ως Ν.Μ από τα Μέσα. Η γυναίκα αυτή φέρεται να ήταν ανήλικη όταν ξεκίνησε η σχέση με τον Μοράλες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γκουιδό Μελγκάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι οι επίμαχες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κινητό τηλέφωνο, που ανήκε σε έναν από τους συγγενείς της γυναίκας.

«Το περίεργο εδώ είναι ότι ήταν ανήλικη εκείνη την εποχή και όπως όλοι γνωρίζουμε, για να ταξιδέψει ένας ανήλικος, χρειαζόταν την άδεια των γονιών της», είπε.

Ήταν 14 όταν φέρεται να άρχισε να συνοδεύει τον πρόεδρο σε ταξίδια, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Παράλληλα, εξετάζεται ο ρόλος της οικογένειας της νεαρής γυναίκας που φέρεται να «επιτρέπει» τον Μοράλες να ταξιδέψει μαζί της ως ανήλικη, δήλωσε ο Μελγκάρ.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ν.Μ., αλλά έχει στοιχεία ότι η οικογένειά της την επισκέφθηκε την Αργεντινή, όπου ζει ο Μοράλες.

Σύμφωνα με τη βολιβιανή νομοθεσία, το έγκλημα της αποπλάνησης ανηλίκου τιμωρείται με φυλάκιση μεταξύ δύο και έξι ετών και η εμπορία ανθρώπων με 15 χρόνια.

Ο Μοράλες ένας τους μακροβιότερους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής με σχεδόν 14 χρόνια ως πρόεδρος της Βολιβίας, γεννήθηκε σε ένα αγροτικό χωριό στη δυτική περιοχή Oruro από μία οικογένεια Aymara και έγινε ο πρώτος ιθαγενής ηγέτης της χώρας.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Ήταν μέρος της «ομάδας» αριστερών ηγετών στη Λατινική Αμερική που υποσχέθηκε διανομή πλούτου και περισσότερη δύναμη για ιστορικά καταπιεσμένες ομάδες.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η ακραία φτώχεια μειώθηκε από 38% το 2006 σε 17% το 2018, αλλά οι επικριτές του ανέφεραν ότι τα επίπεδα αυξήθηκαν και πάλι στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Μετά από μία αμφιλεγόμενη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει τα όρια της προεδρικής θητείας, ο Μοράλες έθεσε υποψηφιότητα για τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον Οκτώβριο του 2019.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε και εκείνος κατέληξε εξόριστος στην Αργεντινή.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ