Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, περιλαμβανομένου ενός ο οποίος φέρεται να κυκλοφορούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας οπλισμένος με μαχαίρι και σχεδίαζε να σκοτώσει βουδιστές μοναχούς, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

 

Η μουσουλμανική κυρίως χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό από τότε που ένοπλοι οι οποίοι συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της γειτονικής Ινδονησίας, τον Ιανουάριο 2016.

 

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στη διάρκεια δύο ξεχωριστών επιδρομών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ως ύποπτοι για διάπραξη βίαιων ενεργειών και για προώθηση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας.

 

Ο ένας από αυτούς, ένας Ινδονήσιος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, φέρεται ότι "όργωνε" μια πολυσύχναστη συνοικία της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ τον Νοέμβριο αναζητώντας βουδιστές μοναχούς για να σκοτώσει ως αντίποινα στη βία που υφίστανται οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην Μιανμάρ.

 

"Η απόπειρα απέτυχε και η αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει ένα μαχαίρι στη διάρκεια της επιδρομής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Μοχάμεντ Φούζι Χαρούν.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ύποπτος φέρεται να είχε επικοινωνήσει με ανώτερο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο WhatsApp, να είχε επιχειρήσει να στρατολογήσει πολλούς άλλους Ινδονήσιους και να είχε υψώσει μια σημαία του ISIS στο κτίριο όπου εργαζόταν.

 

Ο δεύτερος ύποπτος, ένας δάσκαλος από την Μαλαισία σε ιδιωτικό θρησκευτικό σχολείο, συνελήφθη τον Δεκέμβριο καθώς φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε χώρους διασκέδασης και ληστεία, απαγωγή ή δολοφονία μη μουσουλμάνων.

 

Ο ύποπτος, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Μαλαισίας, είχε επίσης έρθει σε επαφή με πρώην μέλη γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και προωθούσε την ιδεολογία του ISIS στον λογαριασμό του στο Facebook με στόχο την προσέλκυση νέων μελών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

 

Οι μαλαισιανές αρχές έχουν συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

Επίθεση με χειροβομβίδα σε μπαρ στα προάστια της Κουάλα Λουμπούρ τον Ιούνιο του 2016 προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, το πρώτο τέτοιο περιστατικό σε μαλαισιανό έδαφος.