Δύο Αμερικανοί βουλευτές ταξίδεψαν στην Καμπούλ, εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης

Δύο Αμερικανοί βουλευτές ταξίδεψαν στην Καμπούλ, εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης Facebook Twitter
Εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης, δύο Αμερικανοί βουλευτές πήγαν στην Καμπούλ (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Δύο Αμερικανοί βουλευτές ταξίδεψαν στην Καμπούλ την Τρίτη, προκαλώντας την αντίδραση της Νάνσι Πελόζι, η οποία προειδοποίησε ότι τέτοια ταξίδια θα μπορούσαν να αποσπάσουν πόρους από την επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που κινδυνεύουν. 

Ο Δημοκρατικός Σεθ Μούλτον και ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Μάιγερ- αμφότεροι υπηρέτησαν στον πόλεμο του Ιράκ προτού στραφούν στην πολιτική- ανακοίνωσαν ότι πήγαν στην Καμπούλ για να συγκεντρώσουν πληροφορίες, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Κογκρέσου. 

«Η Αμερική έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και τους πιστούς συμμάχους της και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτή η υποχρέωση τηρείται», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε αφού αποχώρησαν από την Καμπούλ, έχοντας δει τις συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο. 

Όταν έγινε γνωστό το ταξίδι τους, η Πελόζι έστειλε επιστολή στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία δεν αναφέρει τον Μούλτον και τον Μέιγιερ, αλλά προειδοποιεί ότι το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ζητήσει από τους βουλευτές να μην ταξιδεύουν στο Αφγανιστάν «κατά τη διάρκεια αυτής της επικίνδυνης περιόδου». 

Η Πελόζι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πολλοί Αμερικανοί βουλευτές ήθελαν να πάνε στο Αφγανιστάν, αλλά ανέφερε στην επιστολή ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα ήταν συνετό. 

«Το ταξίδι βουλευτών στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, θα προκαλούσε αχρείαστη ανάγκη για εκτροπή πόρων από την αποστολή προτεραιότητας για την ασφαλή και γρήγορη εκκένωση από το Αφγανιστάν Αμερικανών και Αφγανών που κινδυνεύουν», τόνισε η Πελόζι. 

Ο Μούλτον και ο Μάιγερ ανέφεραν ότι αποχώρησαν από την Καμπούλ με αεροπλάνο στο οποίο υπήρχαν άδειες θέσεις. Παράλληλα, σημείωσαν ότι οι ίδιοι κάθισαν σε θέσεις που προορίζονται για το πλήρωμα προκειμένου να διασφαλιστεί «ότι κανένας που χρειαζόταν μία θέση δεν θα την έχανε εξαιτίας της παρουσίας μας». 

Οι δύο βουλευτές είπαν ότι πριν από την επίσκεψή τους στο Αφγανιστάν ήθελαν να δώσει ο Τζο Μπάιντεν παράταση στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. 

«Αφού μιλήσαμε με διοικητές που βρίσκονται εκεί και έχοντας δει την κατάσταση του επικρατεί, είναι προφανές ότι επειδή ξεκινήσαμε τόσο αργά την εκκένωση, ό,τι και να κάνουμε δεν θα τους απομακρύνουμε όλους εγκαίρως, ούτε καν έως τις 11 Σεπτεμβρίου», ανέφεραν. 

Ο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις επειδή η επιχείρηση εκκένωσης δεν ξεκίνησε νωρίτερα και για τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση 70.700 ανθρώπων από τις 14 Αυγούστου. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι σε τροχιά για να ολοκληρώσει την εκκένωση έως τις 31 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από τη συνέχιση της συνεργασίας των Ταλιμπάν. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM