Δουλειά κατώτερη των προσόντων τους ή ανεργία περιμένει τα 2/3 των μεταναστών με υψηλή μόρφωση

Δουλειά κατώτερη των προσόντων τους ή ανεργία περιμένει τα 2/3 των μεταναστών με υψηλή μόρφωση Facebook Twitter
0

Σε θέσεις εργασίας που απαιτούν προσόντα χαμηλού ή μέτριου επιπέδου εργάζονται σήμερα οι περισσότεροι μετανάστες με υψηλή μόρφωση, που προέρχονται από τρίτες χώρες, αλλά ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλοί είναι κι εκείνοι οι οποίοι δεν κατορθώνουν καν να βρουν δουλειά.


«Τα δύο τρίτα αυτών των μεταναστών, είτε εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλού ή μέτριου επιπέδου δεξιοτήτων, είτε αποτυγχάνουν να βρουν δουλειά» υπογραμμίζεται σε σημείωμα του περιοδικού «Skillset & Match» (τεύχος Σεπτεμβρίου), που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.


Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ακόμη, ότι οι μετανάστες που ζουν μόνιμα στην ΕΕ και δεν προέρχονται από κοινοτικές χώρες, έχουν δεξιότητες και προσόντα χαμηλότερα από τον μέσο όρο, καθώς και ότι το 2015 κατεγράφησαν στην ΕΕ περίπου 2,3 εκατ. αιτήσεις για άσυλο.


Επιπρόσθετα, το 80% των ατόμων που καταφθάνουν σήμερα στην ΕΕ ως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών, κάτι που σημαίνει ότι η άμεση πρόσβασή τους σε εκπαίδευση και κατάρτιση ή κι απευθείας στην αγορά εργασίας, είναι απαραίτητη για την ομαλή ενσωμάτωσή τους.


Οι τομείς όπου αναμένεται ν' ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια


Σε ειδική ενότητα του περιοδικού, που εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα, αναφέρονται κι άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, τα οποία αφορούν τόσο την «πράσινη» οικονομία και την ψηφιακή εποχή, όσο και την κακή αντιστοίχιση επαγγελματικών προσόντων με τις ανάγκες της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του νέου Πλαισίου για το Κλίμα και την Ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της «πράσινης» κατασκευής, των μεταφορών και της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων.
  • Η πρόοδος της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση, απαιτούν προσαρμοστικούς εργαζόμενους και, σε ορισμένους τομείς, διαφορετικές δεξιότητες σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, υπολογίζεται ότι 888.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να καλυφθούν έως το 2025 από εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα, κυρίως υψηλού ή μεσαίου επιπέδου. Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, του δέρματος και της υπόδησης, εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλά επαγγελματικά προσόντα θα πενταπλασιαστούν έως το 2025. Ταυτόχρονα όμως, περίπου 300.000 θέσεις εργασίας χειροτεχνών και 100.000 θέσεις χειριστών μηχανημάτων και εργοστασίων προβλέπεται να εκλείψουν στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος, θα απαιτούν δεξιότητες στον χειρισμό ψηφιακής τεχνολογίας. 'Έως το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 756.000 «ανοιχτές» θέσεις εργασίας για επαγγελματίες του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  • Τα ποσοστά απασχόλησης είναι υψηλότερα για άτομα που έχουν ανώτερη εκπαίδευση ή διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης. Στην κατηγορία αυτή και μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά, τα κέρδη από την εργασία αυξάνονται στο 7,4%, κατά μέσο όρο,. για κάθε πρόσθετο έτος σπουδών.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM