Δωρεάν συγκοινωνίες στη Μαγιόρκα από το 2023: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες σε περιόδους κρίσης »

Δωρεάν συγκοινωνίες στη Μαγιόρκα από το 2023: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες σε περιόδους κρίσης » Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Μαγιόρκα καθιερώνει δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους κατοίκους του νησιού από φέτος. 

Από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι από 900.000 χιλιάδες κάτοικοι της Μαγιόρκας μπορούν να χρησιμοποιούν τους σιδηροδρόμους, τα λεωφορεία και τα τρένα του νησιού δωρεάν. Ο νόμος αυτός, ο οποίος αρχικά θα έχει ισχύ ένα έτος, θα ισχύει και για τις άλλες Βαλεαρίδες Νήσους όπως η Ίμπιζα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα.

Ωστόσο, τόσο οι παραθεριστές όσο και οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και πρέπει να αγοράζουν κανονικά εισιτήρια. Ένα απλό εισιτήριο στην Πάλμα κοστίζει αυτή τη στιγμή 2 ευρώ και το εισιτήριο του αεροδρομίου ανέρχεται στα 5 ευρώ. Όσοι μόνο έχουν ως πρώτο τόπο διαμονής τους τις Βαλεαρίδες Νήσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση – ανεξαρτήτως εθνικότητας.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες σε περιόδους κρίσης και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα», δηλώνει ο Χοσέ Χίλα, δήμαρχος της πρωτεύουσας Πάλμα. Αντίστοιχα μοντέλα συγκοινωνίας υπάρχουν ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, όπου όλες οι τοπικές μεταφορές είναι δωρεάν από το 2020.

Δωρεάν μετακινήσεις ήδη από τον Σεπτέμβριο

Το μέτρο εντάσσεται στην πολιτική της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων για τις τοπικές συγκοινωνίες. Ήδη από τον Σεπτέμβριο όλοι οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν στα τοπικά τρένα της Μαγιόρκας. Υπάρχουν τρεις διαδρομές τρένων στο κύριο νησί των Βαλεαρίδων: συνδέουν την Πάλμα με το Σαν Πάμπλο στα βόρεια, με την Ίνκα στο κέντρο του νησιού και με το Μανακόρ στα ανατολικά. Οι δύο γραμμές του τραμ είναι επίσης δωρεάν για τους κατοίκους του νησιού. Η κατασκευή της τρίτης γραμμής από την πόλη προς το αεροδρόμιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος.

Η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ενισχύεται και από την αυξανόμενη κυκλοφορία τόσο των τουριστών όσο και των μόνιμων κατοίκων, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ζήτημα στον παραθεριστικό «παράδεισο» της Μαγιόρκας. Στην Πάλμα η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν είναι πλέον ασυνήθιστη. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο στον καταιγισμό των τουριστών που χρησιμοποιούν συχνά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αλλά και στην έντονη πληθυσμιακή αύξηση.

Τα τελευταία 20 χρόνια για παράδειγμα ο αριθμός των κατοίκων στις Βαλεαρίδες Νήσους σημείωσε άνοδο 30%, κυρίως λόγω των αλλοδαπών κατοίκων, που αποτελούν πλέον σχεδόν το 20% του πληθυσμού.

Εκλογικό τρικ και για τον πρωθυπουργό Σάντσεθ;

Το συμπέρασμα είναι ότι η προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας έχει πολλαπλά οφέλη. «Με κάθε δημόσιο λεωφορείο, υπάρχουν 50 λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο» υπολόγισε ο σύμβουλος μεταφορών της Πάλμας Γιοζέπ Μαρί στην παρουσίαση του πρωτοποριακού μέτρου της κυβέρνησης .

Ένα παρόμοιο μοντέλο μετακίνησης θα ισχύει και στα Κανάρια Νησιά από την αρχή του έτους. Στην ηπειρωτική Ισπανία τώρα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση αποφάσισε πως τα τοπικά και μεσαίας απόστασης τρένα της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, όπως και τα υπεραστικά λεωφορεία, θα είναι δωρεάν για τους επιβάτες μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Μαδρίτης εξετάζει επί του παρόντος εάν η τρέχουσα έκπτωση έως και 50% για τις αστικές σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μεταφορές με λεωφορεία, θα ισχύει και το επόμενο έτος.  

Στη Μαδρίτη η έκπτωση αυτή μειώνει την τιμή της μηνιαίας συνδρομής στην περιοχή του κέντρου της πόλης στα 27,30 ευρώ. Για τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αυτή η γενναιοδωρία θα μπορούσε να αποδώσει εκλογικούς καρπούς, καθώς το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Την άνοιξη θα λάβουν χώρα οι τοπικές και περιφεριακές εκλογές, ενώ οι γενικές βουλευτικές εκλογές αναμένονται το φθινόπωρο με αβέβαια προοπτική για τον πρωθυπουργό Σάντσεθ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM