Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεάπολη δεσμεύεται να «διαλύσει» την αστυνομία, σε μια ιστορική κίνηση

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεάπολη δεσμεύεται να «διαλύσει» την αστυνομία, σε μια ιστορική κίνηση Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία στη Μινεάπολη θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα για τη δημόσια ασφάλεια, δεσμεύθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, σε μια ιστορική κίνηση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το τελευταίο διάστημα, μαζί με το κύμα των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του 46χρονου στη Μινεάπολη, δυναμώνουν και οι φωνές για περιορισμό της χρηματοδότησης της αστυνομίας. Μιλώντας σε συγκέντρωση την Κυριακή, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη Μινεάπολη δήλωσε ότι η πλειοψηφία των μελών είναι υπέρ της διάλυσης και κατάργησης της αστυνομικής υπηρεσίας και της δημιουργίας ενός εναλλακτικού μοντέλου για την ασφάλεια της κοινότητας.

«Στη Μινεάπολη και σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αστυνόμευσης δεν κρατά ασφαλείς τις κοινότητές μας», είπε η Λίσα Μπέντερ, πρόεδρος του συμβουλίου της πόλης. «Οι προσπάθειές μας για σταδιακή μεταρρύθμιση απέτυχαν. Η δέσμευσή μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι ασφαλές κάθε μέλος της κοινότητάς μας και να πούμε την αλήθεια: ότι η αστυνομία στη Μινεάπολη δεν το κάνει αυτό. Η δέσμευσή μας είναι να τερματίσουμε την αστυνόμευση όπως την ξέρουμε και να δημιουργήσουμε συστήματα δημόσιας ασφάλειας που πραγματικά μας κρατούν ασφαλείς», συμπλήρωσε.

Εννέα από τα 12 μέλη του δημοτικού συμβουλίου συντάχθηκαν με αυτό το σχέδιο. Κάτι που σημαίνει ότι ο δήμαρχος, Τζέικομπ Φρέι- ο οποίος είχε αντιταχθεί στη διάλυση της αστυνομίας- δεν μπορεί να τους παρακάμψει. Τα άλλα τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου ήταν υποστηρικτικοί σε αυτό το πλάνο, αλλά δεν ήταν έτοιμοι να συνυπογράψουν, σύμφωνα με ακτιβιστές. Ο δήμαρχος έχει την επίβλεψη της αστυνομίας, αλλά το δημοτικό συμβούλιο έχει στα χέρια του την εξουσία για τον προϋπολογισμό και την αστυνόμευση. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει στη διάλυση μέχρι περικοπών και διαταγμάτων.

Βέβαια, η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των αστυνομικών και του συνδικάτων τους. Όμως, ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ενισχυμένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει ανεξαρτήτως αντιδράσεων.

Αποφάσεις που αφορούν την αστυνομία έχουν ληφθεί και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως αυτής της κλίμακας. Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό της αστυνομίας.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι θα αφαιρεθούν κάποια από τα κονδύλια προς την αστυνομία και θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες για νέους και κοινωνικές υπηρεσίες. Κάποιοι όμως πίεζαν για ψαλίδι έως και 1 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της αστυνομίας. Στη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη, την Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκε στήριξη για μείωση κονδυλίων ή αντίθεση για την αύξηση των χρημάτων που πηγαίνουν στην αστυνομία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM