Αρκετά έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες για τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι θα παραμείνουν απόρρητα για τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια.

 

Όπως ανέφερε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, το απόρρητο παρατείνεται «προκειμένου να προστατευθούν η εθνική ασφάλεια και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες».

 

Στο σχετικό υπόμνημά του ο Τραμπ τόνισε πως «συμφωνεί με τη σύσταση» του επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων (NARA).

 

Κάποια από τα έγγραφα κρίνεται αναγκαίο να μην δοθούν ακόμα στη δημοσιότητα καθώς η ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί στην εθνική ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ «είναι τέτοιας βαρύτητας» που υπερέχει του δημόσιου συμφέροντος από την αποκάλυψή τους.


Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η NARA,  γνωστοποίησε ότι έδωσε δημοσιότητα περισσότερα από 19.000 έγγραφα.


Αν κάποια υπηρεσία κρίνει πως θα πρέπει να παραμείνουν απόρρητα και μετά το 2021, όσα έγγραφα την αφορούν,  θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους στη NARA.


Το 1992, το Κογκρέσο είχε αποφασίσει πως όλα τα σχετικά έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν μετά από 25 χρόνια και η νέα παράταση του απορρήτου από τον Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών ιστορικών και χιλιάδων πολιτών, για τη «μυστικοπαθή» στάση των ΗΠΑ.

 

Με πληροφορίες από Associated Press.