ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα $100 τρισ. μέχρι το τέλος του 2024

ΔΝΤ:Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα $100 τρισ. μέχρι το τέλος του 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, επισημαίνοντας τη σοβαρή απειλή που αυτό αποτελεί για την παγκόσμια οικονομία. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης «Fiscal Monitor», το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 93% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024 και να πλησιάσει το 100% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η συνεχής αύξηση του χρέους αυξάνει την πιθανότητα οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ειδικότερα, οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά «απόνερα» για άλλες χώρες που προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους.

Η πανδημία και τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες των lockdown, καθώς και η ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέβαλαν στην αύξηση των ελλειμμάτων. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις θα συνεχιστούν εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, των επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση και του τέλους της λεγόμενης «ειρηνευτικής μερίδας» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Επιπλέον, το Ταμείο προτείνει στις χώρες να αυξήσουν τη φορολογία ή να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 3% έως 4,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ώστε να σταθεροποιήσουν τα χρέη τους, ενώ τονίζει ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να καταστήσει την προσαρμογή ακόμη πιο επώδυνη και επικίνδυνη. Προτείνει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των επιδοτήσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση των παραγωγικών επενδύσεων.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται σε μια περίοδο που αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρουσιάζουν τα σχέδια μείωσης του χρέους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των νέων κανόνων που τους δίνουν από τέσσερα έως επτά χρόνια για να θέσουν τα χρέη τους σε βιώσιμη τροχιά.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM