Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο 1,4 δισ. $ για την Ουκρανία

Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο 1,4 δισ. $ για την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής. 

Το πακέτο που ενέκρινε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου έχει ως στόχο να καλυφθούν οι έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες και να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου. 

Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές, καθώς οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. και  έχουν προκληθεί μεγάλης κλίμακας καταστροφές σε βασικές υποδομές, επεσήμανε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με την οποία εξέφρασε την «ισχυρή υποστήριξη» στον ουκρανικό λαό. 

«Η ρωσική στρατιωτική εισβολή είναι υπεύθυνη για μια τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου επεσήμανε τις τραγικές απώλειες ζωών, τις τεράστιες προσφυγικές ροές και τη μεγάλη καταστροφή των υποδομών και της παραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας, που «θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση φέτος». Όταν τελειώσει ο πόλεμος, είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον μεγάλη υποστήριξη, συμπλήρωσε. 

Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εγκρίνει πακέτο ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δάνεια και επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία. 

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το πακέτο βοήθειας ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα ενισχύσει την στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη. 

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποστολή στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική Ευρώπη και τη στελέχωση των εκεί συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης, προβλέπει 6,8 δισεκατομμύρια για τη φροντίδα των προσφύγων και την παροχή οικονομικής στήριξης σε συμμάχους. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση αυτού του πακέτου από τη Γερουσία και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν. Επίσης, η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, κάτι που ήδη είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για 45 λεπτά την Τετάρτη. Συζήτησαν για τη βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία σε όπλα και «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο Πούτιν», συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής που κατέστρεψε μαιευτήριο. «Τέτοιο τέρας είναι ο Πούτιν», δήλωσε η Πελόζι. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM