ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Διπλωματικές επαφές Μέρκελ με Ερντογάν- Πούτιν για τη Λιβύη - Τι συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες

Διπλωματικές επαφές Μέρκελ με Ερντογάν- Πούτιν για τη Λιβύη - Τι συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενέτεινε σήμερα, Κυριακή, την τηλεφωνική διπλωματία της στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία.

Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης». Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση διεκδικεί την εξουσία απέναντι σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθήθηκαν πιο κοντά στην Τρίπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Μέρκελ μίλησε επίσης για τις επιλογές μιας διπλωματικής επίλυσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πρόσφατα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση το ζητήσει. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε σήμερα ότι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις της στις μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα άλλο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν 235.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι προς την Τουρκία.

Η χώρα φιλοξενεί ήδη περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο αριθμό προσφύγων που θα επιχειρήσουν και πάλι να φθάσουν στην Ευρώπη. 

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM