Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ουκρανό φωτορεπόρτερ

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ουκρανό φωτορεπόρτερ Facebook Twitter
Το αυτοκίνητο του φωτορεπόρτερ βρέθηκε καμένο (Φωτ.: RSF)
0

Στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξ Λεβίν και ένας στρατιώτης που τον συνόδευε «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ» από Ρώσους, συγκέντρωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τα ευρήματα της έρευνας που έγινε στην Ουκρανία, για τον θάνατο του φωτορεπόρτερ Μαξ Λεβίν και του Ολεξέι Τσερνίσοφ, ο οποίος τον συνόδευε. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν την 1η Απριλίου, σε δάσος κοντά στο χωριό Μοστσούν, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Το χωριό βομβαρδίστηκε σφοδρά τον Μάρτιο, όταν οι Ρώσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Η έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κατέληξε στο συμπέρασμα- βασιζόμενη στις πληροφορίες και τις αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν- ότι ο Λεβίν και ο Τσερνίκοφ «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις ρωσικές δυνάμεις, πιθανότατα αφού ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν, την ημέρα που εξαφανίστηκαν, στις 13 Μαρτίου». 

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ουκρανό φωτορεπόρτερ Facebook Twitter
Ο Μαξ Λεβίν (Φωτ.: RSF)

Ο 40χρονος Λεβίν ήταν ένας έμπειρος φωτορεπόρτερ που συχνά συνεργαζόταν με την ουκρανική ιστοσελίδα LB.ua και το Reuters. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, επικοινώνησε με μια ομάδα στρατιωτών που γνώριζε από την εποχή που κάλυπτε τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς, το 2014, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. 

Στις 10 Μαρτίου ο Λεβίν έχασε το drone του στο δάσος κοντά στο Μοστσούν, ενώ προσπαθούσε να καταγράψει την ρωσική εισβολή στην περιοχή. Όταν επέστρεψε στο δάσος, έπειτα από τρεις ημέρες, οι Ρώσοι ήδη είχαν καταλάβει ένα μέρος του. Όμως εκείνος ήταν αποφασισμένος να βρει το drone του, επειδή ήταν πεπεισμένος ότι οι τελευταίες εικόνες που είχε τραβήξει ήταν πολύ σημαντικές. 

Όταν πήγαν στην περιοχή οι δύο ερευνητές της οργάνωσης- εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από εκεί- κατάφεραν να εντοπίσουν τη σκηνή του εγκλήματος. Το καμένο Ford Maverick του φωτορεπόρτερ ήταν ακόμη εκεί. Οι ερευνητές εντόπισαν 14 σημάδια από σφαίρες στο όχημα. Ακόμη, βρήκαν αρκετές σφαίρες. 

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ουκρανό φωτορεπόρτερ Facebook Twitter
Φωτ.: RSF

Με βάση τις φωτογραφίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι δύο ερευνητές, κατέληξαν σε δύο σενάρια για το πώς έχασε τη ζωή του ο Λεβίν- ένας από τους οχτώ δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας- και ο Τσερνίσοφ. 

Στο πρώτο σενάριο, ο Λεβίν πήγε στο δάσος για να βρει το drone, συνοδευόμενος από τον φίλο του, Τσερνίσοφ, που πήγε μαζί του για να τον προστατεύσει. Ο τελευταίος είχε μαζί του ένα AK-74 και φορούσε στρατιωτική στολή. Πιθανόν Ρώσοι στρατιώτες τους είδαν, χωρίς εκείνοι να το αντιληφθούν.  

Ο Λεβίν βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να ψάχνει το drone. Οι Ρώσοι στρατιώτες τους πλησίασαν. Ο Λεβίν φορούσε μπλε περιβραχιόνιο, ίσως αυτό τους έκανε να πιστέψουν ότι ήταν Ουκρανός στρατιώτης. Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, στο στήθος και έπεσε κάτω. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς, ο Τσερνίσοφ βγήκε από το αυτοκίνητο και δέχθηκε καταιγισμό πυρών. Οι Ρώσοι πλησίασαν, ο Λεβίν ίσως δεν είχε πεθάνει ακόμη και τον εκτέλεσαν ενώ ήταν πεσμένος, πυροβολώντας δύο φορές στο κεφάλι από κοντά. Στη συνέχεια έριξαν βενζίνη και πυρπόλησαν το αυτοκίνητο και το σώμα του Τσερνίσοφ. 

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι Ρώσοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητοικά πυρά όταν είδαν το αυτοκίνητο του Λεβίν. Ο Τσερνίσοφ αφοπλίστηκε όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, Ρώσοι στρατιώτες τους ανέκριναν ξεχωριστά, πιθανόν για να ανακαλύψουν ποιος ήταν ο Λεβίν ή προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες για τις θέσεις των Ουκρανών στην περιοχή. Για να τους κάνουν να μιλήσουν, πυροβόλησαν, μεταξύ άλλων και το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια έλουσαν τον Τσερνίσοφ με βενζίνη, τον απείλησαν και τον πυρπόλησαν. Τελικά αμφότεροι εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνεται η «κούραση από τον πόλεμο»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αυξάνεται η «κούραση από τον πόλεμο»

Σήμερα: Λευκοί ρινόκεροι ύστερα από 40 χρόνια • • • αυξάνεται η «κούραση από τον πόλεμο» • • • συμβιβασμός για το Καλίνινγκραντ • • • 50 χρόνια φυλάκιση • • • υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στο Φιδονήσι; • • • απαγορεύονται οι εφημερίδες με θεότητες στην εστίαση • • • η Αλγερία γιορτάζει την ανεξαρτησία της
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάλυση: Γιατί οι Ρώσοι καταδίδουν Ρώσους; Μικροεκδίκηση και ένστικτο αυτοσυντήρησης 

Διεθνή / Ανάλυση: Γιατί οι Ρώσοι καταδίδουν Ρώσους; Μικροεκδίκηση και ένστικτο αυτοσυντήρησης 

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία Ρώσοι άρχισαν να καταγγέλλουν στις αρχές και όχι μόνο συμπολίτες τους που δεν στηρίζουν τον πόλεμο. Τι λένε ειδικοί για την τάση αυτή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ