Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Έκθεση-κόλαφος κατά Πεκίνου - «Αντιμέτωποι με εφιάλτη εποχής Μάο οι δημοσιογράφοι»

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Έκθεση-κόλαφος κατά Πεκίνου - «Αντιμέτωποι με εφιάλτη εποχής Μάο οι δημοσιογράφοι» Facebook Twitter
0

Ο Σι Τζιπίνγκ έχει δημιουργήσει έναν «εφιάλτη» μιντιακής καταπίεσης, ανάλογης της εποχής Μάο και η δημοσιογραφία του Χονγκ Κονγκ είναι σε «ελεύθερη πτώση», σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF).

Σε μεγάλη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η οργάνωση περιέγραψε ενδελεχώς την επιδεινούμενη αντιμετώπιση των εκπροσώπων του Τύπου και τον ολοένα και πιο ασφυκτικό έλεγχο πληροφόρησης στην Κίνα που προστίθενται σε ένα περιβάλλον όπου «η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση έχει γίνει έγκλημα και η παροχή ενημέρωσης μεγαλύτερο έγκλημα». 

«Ανεξαρτήτως θέματος, αυτοί που αρνούνται να συμμορφωθούν με το επίσημο αφήγημα, κατηγορούνται πως βλάπτουν την εθνική ενότητα» σημειώνεται.


Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, προτού έρθει στην εξουσία ο Σι, το 2013, υπήρχε μια τάση βελτίωσης στο θέμα της ελευθεροτυπίας, ωστόσο, εκείνος «έβαλε ένα στυγνό τέλος στο μερικό αυτό άνοιγμα και εγκατέστησε μια μιντιακή κουλτούρα ανάλογη της εποχής Μάο». 
 


«Αυτό το 'μεγάλο βήμα προς τα πίσω' της δημοσιογραφίας στην Κίνα είναι όλο και πιο τρομακτικό, δεδομένου του ότι το καθεστώς έχει απέραντες οικονομικές και τεχνολογικές πηγές να πετύχει το στόχο του» προσθέτει ο Ντελουάρ. 

Η έκθεση καταγράφει διογκούμενο αριθμό «εμποδίων» στη δημοσιογραφία -περιλαμβανομένης της online λογοκρισίας και παρακολούθησης- πληρωμένους ερασιτέχνες προπαγανδιστές, γνωστούς ως «50 cent army», περισσότερες φυλακίσεις χωρίς δίκη, εξαναγκασμένες τηλεοπτικές ομολογίες, καθημερινές οδηγίες σε νιούσρουμς και δημοσιογράφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα, λογής κατηγορίες -από πρόκληση καυγάδων έως κατασκοπία- για το φίμωμα δημοσιογράφων, απειλές για απελάσεις ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 


Επιπλέον, οι παρενοχλήσεις και ο εκφοβισμός δημοσιογράφων, ντόπιων και ξένων, έχει αυξηθεί παροιμιωδώς, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και το Γραφείο Ξένων Ανταποκριτών του Πεκίνου, ιδίως στην κάλυψη της θεμομηνίας με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Χενάν, φέτος. 

Σύμφωνα με την έκθεση, βάση απόφασης που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όλοι οι Κινέζοι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή “Study Xi, Strengthen the Country” που, όπως διαπιστώθηκε από ειδικούς κυβερνοασφάλειας, επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών στοιχείων. 

Το 2020, τουλάχιστον 18 ξένοι ανταποκριτές από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απελάθηκαν, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να καλύψουν το lockdown στη Γουχάν, ενώ άλλοι στοχοποιήθηκαν για τα ρεπορτάζ τους για το #MeToo. 

 
Επίσης, στην έκθεση γίνεται λόγος για «ελεύθερη πτώση» των μίντια στο Χονγκ Κόνγκ τα οποία, πριν την καταστολή του 2020 και 2021, θεωρούνταν ελεύθερα και ανεξάρτητα. 


Στην έκθεσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν συστάσεις και εκκλήσεις στις κινεζικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης, ενώ παράλληλα παρέχουν εκτενή λίστα συμβουλών αυτοπροστασίας από παρακολούθηση και εκφοβισμό για τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ