Δικαστής προτείνει να επιστραπεί το κυνήγι της γκρίζας φάλαινας από φυλή αυτοχθόνων της Αμερικής, πρόταση που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στο αίτημα δεκαετιών για επανέναρξη της αρχαιας αυτής πρακτικής. 


«Ἒίναι μια επιβεβαίωση αυτού που λέμε όλα αυτά τα χρόνια: Πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε πως κινούμαστε στο δρόμο της υπευθυνότητας. Δεν το κάνουμε για λόγους εμπορικούς. Το κάνουμε για λόγους πνευματικούς και πολιτιστικούς» εξηγεί ο Πάτρικ Ντιπό, αντιπρόεδρος της φυλής Makah, στο απομακρυσμένο βορειοδυτικό άκρο της Ολυμπιακής Χερσονήσου, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. 

 

Ο ίδιος το Ντιπό πήγαινε στο γυμνάσιο στα τέλη του 1990 όταν η φυλή του επιτρεπόταν να κυνηγά φάλαινες - κάτι που προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, που συχνά έριχναν καπνογόνα στους φαλαινοθήρες και τους εκτόξευαν υγρό στο πρόσωπο με πυροσβεστήρες. 

 

Έκτοτε, οι προσπάθειες της φυλής για επανέναρξη της φαλαινοθηρίας «σκόνταφταν» στις επιστημονικές ενστάσεις και τις νομικές συγκρούσεις


Το 2002, ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε πως οι αυτόχθονες της Makah χρειάζονταν ασυλία βάσει του νόμου περί προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών. Τα μέλη της αιτήθηκαν γι'αυτήν το 2005, αλλά δεν την έλαβαν. 

 

Την περασμένη Πέμπτη, ο δικαστής Τζορτζ Τζόρνταν εξέδωσε εισήγηση 156 σελίδων στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καταλήγοντας πως το κυνήγι δεν θα έχει επιπτώσεις στο συνολικό πληθυσμό των φαλαινών. Όπως προτείνεται, η ασυλία θα επιτρέψει στη φυλή να κυνηγά έως 20 γκρίζες φάλαινες του βορειοανατολικού Ειρηνικού σε δέκα χρόνια. Ο δικαστής συνέστησε περαιτέρω περιορισμούς για την ελαχιστοποίηση των θανάτων φαλαινών από τη φυλή. 

 

Οι αυτόχθονες της φυλής φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν τις φάλαινες για τροφή, αλλά και για εργόχειρα και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα ή να πουλήσουν.


Οι οργανώσεις Sea Shepherd Conservation Society και Animal Welfare Institute αντιτίθενται στο κυνήγι, υποστηρίζοντας πως η φυλή δεν μπορεί να επικαλείται πολιτιστικούς λόγους για να σκοτώνει φάλαινες, ακόμη και αν ο νόμος το επιτρέπει. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις αρμόδιες επιτροπές για την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας, οι Makah -που αριθμούν περί τα 1.500 μέλη αυτή τη στιγμή- κυνηγούν φάλαινες εδώ και πάνω από 2.700 χρόνια. Συνέχισαν τη φαλαινοθηρία έως τη δεκαετία του 1920, όταν σταμάτησαν καθώς η εμπορική φαλαινοθηρία είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό των τεράστιων θαλάσσιων θηλαστικών. 


Οι γκρίζες φάλαινες του ανατολικού Ειρηνικού ανέκαμψαν σε αριθμό το 1994. Σήμερα, ο πληθυσμός τους εκτιμάται σε 27.000 άτομα, γι'αυτό και έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα των υπό εξαφάνιση ειδών. 

 

Με πληροφορίες από Guardian