Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την αιματοχυσία στη Γάζα - Αδυνατεί να βρει λύση

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την αιματοχυσία στη Γάζα - Αδυνατεί να βρει λύση Facebook Twitter
EPA/JUSTIN LANE
1

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζητά τη «διεθνή προστασία» των Παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ επαίνεσαν την «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξε το Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές.

Περίπου 60 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ένα μωρό οκτώ μηνών υπέκυψε επίσης αφότου εισέπνευσε δακρυγόνα. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.400.

Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο έχει ως στόχο του να παρασχεθεί «διεθνής προστασία» στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Τελείωσε με τις φωτογραφίες των «ομάδων»: αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

«Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν» τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. «Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας», πρόσθεσε.

Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν «δυσανάλογη».

Η Χέιλι, εκτιμώντας ότι η Χαμάς υποδαύλισε τη βία, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και των διαδηλώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. «Δεν προκαταβάλει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο.

«Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία», υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία. Η Κίνα ζήτησε «μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σφαγή» του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του «να μην διαψεύσουν τις ελπίδες» των Παλαιστινίων.

«Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες» και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για «να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς», είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκική εφημερίδα: Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Διεθνή / Τουρκική εφημερίδα: «Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά»

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ανέκτησε το βυθισμένο αντιτορπιλικό της, αλλά η παρουσία δεκάδων τεράστιων μπαλονιών γύρω από το πλοίο εγείρει ερωτήματα. Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διάσωση;
LIFO NEWSROOM
Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM
Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Διεθνή / Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Σύμφωνα με το Politico σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εργάσθηκαν για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις δηλώσεις του ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση και προγραμμάτισαν για σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην φίλων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Διεθνή / Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Το GHF παρακάμπτει τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του και το έχουν επικρίνει για έλλειψη ουδετερότητας, κάτι που το ίδιο διαψεύδει
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Διεθνή / Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Νέα ανάλυση από το Center for Strategic and International Studies αποκαλύπτει πως οι ρωσικές «απώλειες» στον πόλεμο της Ουκρανίας πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο - Οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Το δημόσιο «διαζύγιο» δεν ήταν μόνο ένα θέαμα που μαγνήτισε τα βλέμματα, αλλά και μια εξέλιξη με πιθανές συνέπειες για την κυβέρνηση, την οποία για ένα διάστημα φάνηκε να διαχειρίζονται από κοινού οι δύο άνδρες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια