Διεθνής κατακραυγή για την Τσετσενία - Αποκαλύψεις για «στρατόπεδο συγκέντρωσης», απαγωγές και δολοφονίες ομοφυλόφιλων

Διεθνής κατακραυγή για την Τσετσενία - Αποκαλύψεις για «στρατόπεδο συγκέντρωσης», απαγωγές και δολοφονίες ομοφυλόφιλων Facebook Twitter
0

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το πογκρόμ κατά των ομοφυλοφίλων που φέρεται να έχουν ξεκινήσει οι αρχές στην Τσετσενία. Καταγγελίες κάνουν λόγο για απαγωγές δεκάδων ανδρών και δολοφονίες, ενώ κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν ανοίξει ακόμα και «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα και να σταματήσουν οι διώξεις των ομοφυλόφιλων.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στο δημοσίευμα της ρωσικής ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaya Gazeta», σύμφωνα με το οποίο περίπου 100 άνδρες απήχθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, υπέστησαν βασανιστήρια και τουλάχιστον τρεις δολοφονήθηκαν. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τοπικές τηλεοπτικές προσωπικότητες και μουσουλμάνοι κληρικοί.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Τσετσενίας αρνούνται ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ως «απόλυτο ψέμα και παραπληροφόρηση». «Δεν μπορείς να κρατάς ή να διώκεις ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν στη Τσετσενία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Δημοκρατία της Τσετσενίας υπάγεται στη Ρωσία αλλά λειτουργεί ως οιονεί ανεξάρτητο κράτος. Ο Καντίροφ είναι ο απολυταρχικός ηγέτης της, με μία διαβόητη ιδιωτική πολιτοφυλακή, ενώ είναι ιδιαίτερα πιστός στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επισημαίνει το BBC.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως κάποιοι από τους απαχθέντες φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι -πιθανόν γιατί εκείνοι που τους συνέλαβαν δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό- ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους λόγω της ομοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στην περιοχή. Μπορεί μάλιστα οι ίδιες τους οι οικογένειες να προχωρήσουν σε «δολοφονία τιμής».

Η Natalia Poplevskaya, του ρωσικού Δικτύου LGBT, ανέφερε στο BBC ότι τα θύματα βρίσκονται σε ένα κέντρο κράτησης κοντά στην πόλη Αργκούν. Πρόσθεσε ότι το Δίκτυο, που έχει τη βάση του στην Αγία Πετρούπολη, έχει γνώση για «μία οργανωμένη εκστρατεία φυλάκισης ομοφυλόφιλων ανδρών». Η ίδια έκανε λόγο για βασανιστήρια με ηλεκτρικά καλώδια και ξυλοκόπημα.

Η Poplevskaya επισήμανε πως η οργάνωση υπέβαλε αναφορές στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στη Ρωσία καθώς και στον ομοσπονδιακό επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο δεν έλαβαν καμία απάντηση, μέχρι που η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε σχετική αναφορά, και απλώς αναφέρθηκε ότι θα ξεκινήσει έρευνα.

«Το γραφείο του στρατιωτικού διοικητή είναι πλέον το ανεπίσημο κέντρο κράτησης για βασανιστήρια, κοντά στην Αργκούν. Όλα τα θύματα το επιβεβαίωσαν», σημείωσε. Ωστόσο, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις καταγγελίες και καλούν τις ρωσικές και τσετσένικες αρχές να σταματήσουν τις παραβιάσεις. Η ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν διαμαρτυρηθεί, επισημαίνει το BBC.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM