Τα στοιχεία για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus αποκαλύπτουν ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO Group σε iPhone, που ενδεχομένως να έχει επηρεάσει χιλιάδες χρήστες της Apple παγκοσμίως, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. 

 

«Η Apple υπερηφανεύεται για τις δυνατότητες ασφαλείας και απορρήτου της, αλλά η NSO τις έκανε χίλια κομμάτια», δήλωσε η  Ντάνα Ίνγκλτον, αναπληρώτρια διευθύντρια της Amnesty Tech. 

 

Η εγκληματολογική ανάλυση στην οποία προχώρησε η οργάνωση «αποκάλυψε αναμφισβήτητα στοιχεία ότι μέσα από επιθέσεις μηδενικού κλικ μέσω iMessages, το λογισμικό κατασκοπείας της NSO έχει μολύνει επιτυχώς τα μοντέλα iPhone 11 και iPhone 12. Χιλιάδες iPhone ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί», συμπλήρωσε. 

 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έχουν κάνει η Διεθνής Αμνηστία και 17 μεγάλα ΜΜΕ για την υπόθεση Pegasus- που αφορά έρευνα για τη διαρροή 50.000 τηλεφωνικών αριθμών πιθανών στόχων παρακολούθησης- το λογισμικό κατασκοπείας έχει χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους στόχους είναι αρχηγοί κρατών, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. 

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, χιλιάδες iPhone καταγράφηκαν ως πιθανοί στόχοι του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, ωστόσο δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί πόσα κινητά έχουν επιτυχώς παραβιαστεί.

 

Χιλιάδες τηλέφωνα Android επιλέχθηκαν επίσης για στοχοποίηση, αλλά σε αντίθεση με τα iPhone, τα λειτουργικά τους συστήματα δεν διατηρούν προσβάσιμα αρχεία καταγραφής, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ενδεχόμενης μόλυνσης από το λογισμικό Pegasus. 

 

Αυτές οι επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο και οι προσωπικές πληροφορίες τους παρακολουθούνται και χρησιμοποιούνται εναντίον τους, επεσήμανε η Ίνγκλτον. 

 

«Πρόκειται για παγκόσμια ανησυχία, όλοι είμαστε σε κίνδυνο. Ακόμα και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την τεράστια κλίμακα κατασκοπείας που εξελίσσεται», τόνισε. 

 

Η NSO δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι το λογισμικό της χρησιμοποιείται μόνο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, υπογράμμισε το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας. Υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις, συνέχισε, ότι το λογισμικό αυτό «χρησιμοποιείται συστηματικά για την καταστολή και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

 

H Ίνγκλτον τόνισε οτι η NSO πρέπει να σταματήσει αμέσως να πουλά τον εξοπλισμό της σε κυβερνήσεις με ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η βιομηχανία παρακολούθησης είναι εκτός ελέγχου. Παράλληλα κάλεσε τα κράτη να εφαρμόσουν αμέσως ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την εξαγωγή, την πώληση και τη χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ένα κανονιστικό πλαίσιο που συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.