Διεθνής Αμνηστία: Κλιμακώνεται η καταστολή για Ιρανές γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

Διεθνής Αμνηστία: Κλιμακώνεται η καταστολή για Ιρανές γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Τη «σημαντική κλιμάκωση» των μέτρων καταστολής των αρχών του Ιράν απέναντι σε γυναίκες που κατηγορούνται ότι δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει κοινωνική έκρηξη στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν οι γυναίκες. Η Μαχσά Αμινί είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών και πέθανε όσο ήταν κρατούμενη.

Μετά τις διαδηλώσεις αυτές, ορισμένοι Ιρανοί πολιτικοί προώθησαν την ιδέα χαλάρωσης των κανόνων αυτών και την πρόταση, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, της διάλυσης της αστυνομίας ηθών. Ωστόσο, από τον Απρίλιο και ενώ μειώθηκε η ένταση των διαδηλώσεων, οι αρχές ξεκίνησαν νέα εκστρατεία καταστολής σε ό,τι αφορά τους ενδυματολογικούς κανόνες για τις γυναίκες, σύμφωνα με τη Αμνηστία.

«Οι αρχές στο Ιράν εντείνουν σημαντικά την καταστολή κατά των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την ταπεινωτική νομοθεσία που επιβάλλει τη χρήση μαντίλας», ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεσή της.

Ακραία μέτρα ελέγχου

Σύμφωνα με την Αμνηστία, που επικαλείται στοιχεία που αποδίδονται σε εκπρόσωπο της ιρανικής αστυνομίας μεταξύ 15 Απριλίου και 14 Ιουνίου, απεστάλησαν «σχεδόν 1 εκατομμύριο SMS που περιλαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα και απευθύνονται σε γυναίκες που φωτογραφήθηκαν χωρίς μαντίλα στα αυτοκίνητά τους, 133.174 SMS που δίνουν εντολή για την (προσωρινή) ακινητοποίηση του οχήματος», ενώ «κατασχέθηκαν» 2.000 οχήματα και 4.000 «υπότροποι» «παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, η ΜΚΟ ανέφερε ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν επειδή δεν τήρησαν τους νόμους για υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ενώ σε γυναίκες απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Η αστυνομία ηθών επιστρέφει στο Ιράν», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, με την καταπίεση να «εντείνεται με τεχνολογίες μαζικής παρακολούθησης που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα γυναικών που δεν φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητό τους ή σε περιοχές πεζών».

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει απαθής ενώ οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταπίεση τους στις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM