Διεθνής Αμνηστία: Κλιμακώνεται η καταστολή για Ιρανές γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

Διεθνής Αμνηστία: Κλιμακώνεται η καταστολή για Ιρανές γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Τη «σημαντική κλιμάκωση» των μέτρων καταστολής των αρχών του Ιράν απέναντι σε γυναίκες που κατηγορούνται ότι δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει κοινωνική έκρηξη στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν οι γυναίκες. Η Μαχσά Αμινί είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών και πέθανε όσο ήταν κρατούμενη.

Μετά τις διαδηλώσεις αυτές, ορισμένοι Ιρανοί πολιτικοί προώθησαν την ιδέα χαλάρωσης των κανόνων αυτών και την πρόταση, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, της διάλυσης της αστυνομίας ηθών. Ωστόσο, από τον Απρίλιο και ενώ μειώθηκε η ένταση των διαδηλώσεων, οι αρχές ξεκίνησαν νέα εκστρατεία καταστολής σε ό,τι αφορά τους ενδυματολογικούς κανόνες για τις γυναίκες, σύμφωνα με τη Αμνηστία.

«Οι αρχές στο Ιράν εντείνουν σημαντικά την καταστολή κατά των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την ταπεινωτική νομοθεσία που επιβάλλει τη χρήση μαντίλας», ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεσή της.

Ακραία μέτρα ελέγχου

Σύμφωνα με την Αμνηστία, που επικαλείται στοιχεία που αποδίδονται σε εκπρόσωπο της ιρανικής αστυνομίας μεταξύ 15 Απριλίου και 14 Ιουνίου, απεστάλησαν «σχεδόν 1 εκατομμύριο SMS που περιλαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα και απευθύνονται σε γυναίκες που φωτογραφήθηκαν χωρίς μαντίλα στα αυτοκίνητά τους, 133.174 SMS που δίνουν εντολή για την (προσωρινή) ακινητοποίηση του οχήματος», ενώ «κατασχέθηκαν» 2.000 οχήματα και 4.000 «υπότροποι» «παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, η ΜΚΟ ανέφερε ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν επειδή δεν τήρησαν τους νόμους για υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ενώ σε γυναίκες απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Η αστυνομία ηθών επιστρέφει στο Ιράν», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, με την καταπίεση να «εντείνεται με τεχνολογίες μαζικής παρακολούθησης που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα γυναικών που δεν φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητό τους ή σε περιοχές πεζών».

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει απαθής ενώ οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταπίεση τους στις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM