Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες παιδιά πίσω από την κατασκευή μπαταριών και smartphones

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες παιδιά πίσω από την κατασκευή μπαταριών και smartphones Facebook Twitter
1

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της μία αποκαλυπτική έκθεση για τη στρατολόγηση παιδιών στην βιομηχανία εξόρυξης κοβαλτίου με τίτλο: «Democratic Republic of the Congo : "This is what we die for": Human rights abuses in the Democratic Republic of the Congo power the global trade in cobalt».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεσή της, χιλιάδες παιδιά, ορισμένα ακόμη και ηλικίας επτά ετών, εργάζονται σε ορυχεία της Δημοκρατίας του Κονγκό κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για την εξόρυξη του κοβαλτίου, ενός μεταλλεύματος απαραίτητου για τη λειτουργία των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις μπαταρίες αυτοκινήτων.

«Εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών αλλά σπάνια ρωτούν να μάθουν το πώς φτιάχνονται. Έχει έρθει η ώρα για τις μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στο ζήτημα της εξόρυξης των πρώτων υλών που χρειάζονται για να φτιάξουν τα λαμπερά προϊόντα τους», αναφέρει η έκθεση.

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες παιδιά πίσω από την κατασκευή μπαταριών και smartphones Facebook Twitter

Η έκθεση καταγράφει το πως οι έμποροι μεταλλευμάτων αγοράζουν κοβάλτιο από συγκεκριμένες περιοχές όπου ανθεί η παιδική εργασία και έπειτα το πωλούν στην κονγκολέζικη εταιρεία Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα στον τομέα των μεταλλευμάτων Zhejiang Huayou Cobalt Ltd.

Για την έρευνα της, η Διεθνής Αμνηστία βασίστηκε σε έγγραφα επενδυτών προκειμένου να αποδείξει πως η Huayou Cobalt και η CDM επεξεργάζονται το κοβάλτιο πριν το πουλήσουν σε τρεις διαφορετικές εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων για μπαταρίες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες εταιρείες πωλούν τα εξαρτήματα σε κατασκευαστές μπαταριών που προμηθεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες φίρμες στον τομέα της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες παιδιά πίσω από την κατασκευή μπαταριών και smartphones Facebook Twitter

Η Διεθνής Αμνηστία προσπάθησε να επικοινωνήσει με 16 πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των πελατών τους. Μία από τις εταιρείες παραδέχθηκε τη σχέση της με την Huayou Cobalt, την ώρα που άλλες τέσσερις δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στο που προμηθεύονται τις μπαταρίες τους. Πέντε ακόμη εταιρείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την κινεζική εταιρεία, παρότι βρίσκονται στη λίστα των συνεργαζόμενων εταιρειών. Τέλος, δύο ακόμη πολυεθνικές αρνήθηκαν οποιαδήποτε με την κογκολέζικη DRC.

H DRC διαχειρίζεται το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων του κοβαλτίου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Τι να μας πουν βέβαια όλα αυτά... Καλη και χρυση η προφορική στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα Αλλά είναι δυνατόν να μείνουμε χωρίς smartphone?? Όλα κιολα... Πόσο γαϊδούρια είμαστε όλοι Τελικά μηδενός εξαιρουμένου. Τουλάχιστον ας το καταλάβουμε