Διεθνής Αμνηστία: «Αμείλικτη και τρομακτική» η χρήση της θανατικής ποινής στη Μέση Ανατολή το 2020

διεθνής αμνηστεία Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερις χώρες στη Μέση Ανατολή, με πρώτο το Ιράν, κατέφυγαν «με αμείλικτο και τρομακτικό» τρόπο στη θανατική ποινή το 2020 παρά την πανδημία covid-19 και βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι κατέγραψε 483 εκτελέσεις σε 18 χώρες το 2020, μείωση 26% σε σχέση με τις 657 που είχαν καταγραφεί το 2019 και ο χαμηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία. Στους αριθμούς που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία δεν περιλαμβάνονται οι εκτελέσεις στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, παραμένει «ο πρώτος δήμιος παγκοσμίως» με χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Όμως τα στοιχεία αυτά αποτελούν «κρατικό μυστικό» στην Κίνα και δεν δημοσιεύονται.

«Το 2020 παρατηρήθηκε νέα μείωση παγκοσμίως στη χρήση της θανατικής ποινής και αν και η πανδημία covid-19 συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων και των καταδικών στην εσχάτη των ποινών, επίσης επιδείνωσε τη σκληρότητα αυτής της ποινής», αναφέρει η Αμνηστία. Εκτός Κίνας, το 88% των εκτελέσεων καταγράφηκαν σε τέσσερις χώρες: το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε όλη τη διάρκεια του 2020 οι χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρειας Αφρικής επέδειξαν αμείλικτη και τρομακτική εμμονή στην υλοποίηση των σχεδίων τους να εκτελέσουν ανθρώπους, ακόμη και σε μια χρονιά κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επικεντρωνόταν στην προστασία της ζωής των ανθρώπων από έναν θανατηφόρο ιό», σημείωσε η Χέμπα Μοράγεφ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο αριθμός των εκτελέσεων που καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας της μείωσης κατά 85% των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία και τη μείωση κατά το ήμισυ των εκτελέσεων στο Ιράκ. Ωστόσο στην έκθεση παρατηρείται «σημαντική άνοδος» στον αριθμό εκτελέσεων στην Αίγυπτο, που τριπλασιάστηκαν από 32 το 2019 σε 107 το 2020.

Το Ιράν προχώρησε σε τουλάχιστον 246 εκτελέσεις, διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή στην περιοχή και τη δεύτερη παγκοσμίως μετά την Κίνα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στο Ιράν «η θανατική ποινή χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως όπλο καταστολής κατά των αντιφρονούντων, των διαδηλωτών και των μελών εθνοτικών μειονοτήτων».

Κάποιοι από τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν πέρυσι στο Ιράν ήταν Κούρδοι ή ανήκαν στη μειονότητα των Βαλούχων, επεσήμανε η ΜΚΟ. Εξάλλου οι ιρανικές αρχές εκτελούν ακόμη και καταδικασθέντες που ήταν ανήλικοι την εποχή του εγκλήματος, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη σε τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM