Διεθνής Αμνηστία: «Αμείλικτη και τρομακτική» η χρήση της θανατικής ποινής στη Μέση Ανατολή το 2020

διεθνής αμνηστεία Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερις χώρες στη Μέση Ανατολή, με πρώτο το Ιράν, κατέφυγαν «με αμείλικτο και τρομακτικό» τρόπο στη θανατική ποινή το 2020 παρά την πανδημία covid-19 και βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι κατέγραψε 483 εκτελέσεις σε 18 χώρες το 2020, μείωση 26% σε σχέση με τις 657 που είχαν καταγραφεί το 2019 και ο χαμηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία. Στους αριθμούς που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία δεν περιλαμβάνονται οι εκτελέσεις στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, παραμένει «ο πρώτος δήμιος παγκοσμίως» με χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Όμως τα στοιχεία αυτά αποτελούν «κρατικό μυστικό» στην Κίνα και δεν δημοσιεύονται.

«Το 2020 παρατηρήθηκε νέα μείωση παγκοσμίως στη χρήση της θανατικής ποινής και αν και η πανδημία covid-19 συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων και των καταδικών στην εσχάτη των ποινών, επίσης επιδείνωσε τη σκληρότητα αυτής της ποινής», αναφέρει η Αμνηστία. Εκτός Κίνας, το 88% των εκτελέσεων καταγράφηκαν σε τέσσερις χώρες: το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε όλη τη διάρκεια του 2020 οι χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρειας Αφρικής επέδειξαν αμείλικτη και τρομακτική εμμονή στην υλοποίηση των σχεδίων τους να εκτελέσουν ανθρώπους, ακόμη και σε μια χρονιά κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επικεντρωνόταν στην προστασία της ζωής των ανθρώπων από έναν θανατηφόρο ιό», σημείωσε η Χέμπα Μοράγεφ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο αριθμός των εκτελέσεων που καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας της μείωσης κατά 85% των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία και τη μείωση κατά το ήμισυ των εκτελέσεων στο Ιράκ. Ωστόσο στην έκθεση παρατηρείται «σημαντική άνοδος» στον αριθμό εκτελέσεων στην Αίγυπτο, που τριπλασιάστηκαν από 32 το 2019 σε 107 το 2020.

Το Ιράν προχώρησε σε τουλάχιστον 246 εκτελέσεις, διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή στην περιοχή και τη δεύτερη παγκοσμίως μετά την Κίνα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στο Ιράν «η θανατική ποινή χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως όπλο καταστολής κατά των αντιφρονούντων, των διαδηλωτών και των μελών εθνοτικών μειονοτήτων».

Κάποιοι από τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν πέρυσι στο Ιράν ήταν Κούρδοι ή ανήκαν στη μειονότητα των Βαλούχων, επεσήμανε η ΜΚΟ. Εξάλλου οι ιρανικές αρχές εκτελούν ακόμη και καταδικασθέντες που ήταν ανήλικοι την εποχή του εγκλήματος, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη σε τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM