Διεθνείς αντιδράσεις για το «δικαστικό πραξικόπημα» του Μαδούρο

Διεθνείς αντιδράσεις για το «δικαστικό πραξικόπημα» του Μαδούρο Facebook Twitter
8


Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες να κάνει χθες λόγο για «πραξικόπημα» και να κατηγορεί τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο λέγοντας «ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, κάλεσε ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη "σιωπή" τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης. «Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα»πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας.


Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε στον εαυτό του τα καθήκοντα του κοινοβουλίου, του προπυργίου της αντιπολίτευσης, δύο ημέρες αφού ήρε την ασυλία των βουλευτών. Η απόφαση αυτή συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα μετά την ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.


«Για όσο διάστημα η Εθνοσυνέλευση θα βρίσκεται εκτός νόμου, οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από αυτό το όργανο»(το Ανώτατο Δικαστήριο) αναφέρεται στην απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.


Από τον Ιανουάριο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κηρύξει άκυρες όλες τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει στο κοινοβούλιο με αφορμή την ορκωμοσία τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών παρά τις υποψίες που υπήρχαν αναφορικά με τον τρόπο που εξελέγησαν. Την Τρίτη, ήρε την ασυλία των βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία και να δικαστούν από στρατοδικεία.


Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια "διεθνή επέμβαση" στη χώρα του.


Ο συνασπισμός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση και πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας ότι ενεργεί δικτατορικά. «Αυτή η αντισυνταγματική απόφαση την οποία απορρίπτουμε (...) συνιστά άλλο ένα βήμα προς τη διάλυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αυτή η κυβέρνηση πεθαίνει και για αυτό στρέφεται σ' αυτά τα μέτρα απελπισίας» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας στη Βενεζουέλα και καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάνοντας λόγο περί μιας «κατάφωρης παραβίασης της δημοκρατικής τάξης».


Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Περού τονίζει ακόμη πως έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις με άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων με στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.


«Η Λατινική Αμερική είναι δημοκρατική. Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι απαράδεκτο», έγραψε ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγορώντας τον ότι καταστέλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Μαδούρο έχει αντεπιτεθεί χαρακτηρίζοντας τον Κουτσίνσκι «άνανδρο» και «σκυλί» που υπηρετεί τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών κάνει λόγο για «πραξικόπημα»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα.«Αυτές οι δύο αποφάσεις αποτελούν τα τελευταία χτυπήματα με τα οποία το καθεστώς συντρίβει τη συνταγματική τάξη της χώρας και βάζει τέλος στη δημοκρατία», κατήγγειλε ο Αλμάγκρο σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας τη λύπη του διότι «αυτό εναντίον του οποίου προειδοποιούσαμε δυστυχώς συνέβη».

Πισωγύρισμα για τη δημοκρατία

 

Στις αντιδράσεις ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση των ΗΠΑ που έκαναν λόγο για ένα «πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, όπου το ανώτατο δικαστήριο ανέλαβε το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και στέρησε από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.


Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το «πλήγμα στη συνταγματική τάξη» ή το «πραξικόπημα» συνεχίζουν να φθάνουν.  Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM