Διενέργεια δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Διενέργεια δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου Facebook Twitter
2

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής έχει επανέλθει σε δημόσιο διάλογο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει (σ.σ. σε αποκλειστική του συνέντευξη που δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung), ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται "εν θερμώ»". Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε "αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας"».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού, εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM