Διενέργεια δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Διενέργεια δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου Facebook Twitter
2

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής έχει επανέλθει σε δημόσιο διάλογο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει (σ.σ. σε αποκλειστική του συνέντευξη που δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung), ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται "εν θερμώ»". Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε "αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας"».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού, εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM
Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Διεθνή / Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Ghosts of Alderney, οι Γερμανοί φρουροί του στρατοπέδου Sylt συνήθιζαν κάθε Κυριακή να επιλέγουν περίπου δώδεκα άνδρες από τους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Διεθνή / Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως δύο έφηβοι οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικης κοπέλας
LIFO NEWSROOM