ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεμφυλικοί ένστολοι προσπαθούν να μπλοκάρουν νομικά την απαγόρευση Τραμπ να υπηρετούν στον στρατό

Διεμφυλικοί ένστολοι προσπαθούν να μπλοκάρουν νομικά την απαγόρευση Τραμπ να υπηρετούν στον στρατό Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά της απαγόρευσης του Τραμπ. EPA/JUSTIN LANE
0

Πέντε διεμφυλικά μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ξεκίνησαν μία νομική προσπάθεια, προκειμένου να μπλοκάρουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το δικαίωμα τους να υπηρετούν στο στράτευμα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές βδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει μέσω twitter πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει σε διεμφυλικά άτομα να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό, «σε οποιαδήποτε θέση», ακυρώνοντας έτσι μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης του προκατόχου του.

«Ο στρατός μας πρέπει να επικεντρωθεί στην αποφασιστική και συντριπτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με το τεράστιο ιατρικό κόστος και την αποδιοργάνωση που θα συνεπαγόταν η υπηρεσία των transgender στον στρατό», είχε γράψει, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει μόλις το 2016 να επιτρέψει στους transgender να υπηρετήσουν ανοιχτά στον στρατό. Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα, ο νέος αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε αποφασίσει μια εξάμηνη καθυστέρηση στην στρατολόγησή τους.

Πάντως, επισημαίνεται ότι δεν είναι σαφές αν έχουν γίνει επίσημες κινήσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η απαγόρευση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, ή πώς αυτή θα επηρεάσει όσους υπηρετούν ήδη.

Οι πέντε διεμφυλικοί που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, δεν κατονομάζονται. Είναι μέλη του στρατού, της αεροπορίας και της ακτοφυλακής, σύμφωνα με το BBC.

Οι ίδιοι κατέθεσαν αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων, τονίζοντας πως χιλιάδες στρατιώτες δήλωσαν πως είναι διεμφυλικοί, αφότου επιτράπηκε να υπηρετήσουν ανοιχτά, και τώρα το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Μία από τις ενάγουσες, δήλωσε ότι ήταν ανακουφιστικό για εκείνη να πει ανοιχτά στους διοικητές της πως είναι transgender, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα. «Η εμπειρία μου ήταν θετική και είμαι πιο υπερήφανη από ποτέ να συνεχίζω να υπηρετώ. Είμαι παντρεμένη και έχω τρία παιδιά, και ο στρατός είναι η ζωή μου. Αλλά τώρα ανησυχώ για το μέλλον της οικογένειάς μου», σημείωσε.


Η κατάθεση της αγωγής έγινε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, και συντονίστηκε από ομάδες προάσπισης δικαιωμάτων της LBTQ κοινότητας. Μέλος της οργάνωσης «National Center for Lesbian Rights» τόνισε πως μερικά transgender άτομα είναι στον στρατό ακόμα και 20 χρόνια και έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το BBC, η ανεξάρτητη οργάνωση Rand υπολογίζει ότι περίπου 4.000 ενεργά μέλη των ενόπλων δυνάμεων και έφεδροι είναι transgender, αν και κάποιοι άλλοι μιλούν για πάνω από 10.000.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ