Deutsche Welle: «Απέτυχε» η γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας

Deutsche Welle: «Απέτυχε» η γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Η κατάλληλη συνταγή για την Ελλάδα περιλαμβάνει αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αντί κουρέματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, Γκούσταβ Χορν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι η γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας έχει αποτύχει.

«Εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Στην Ελλάδα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα καταβάλει πολύ χαμηλά επιτόκια, ότι χωρίς την αποπληρωμή των τόκων υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πως χρειάζεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του χρέους. Λέμε λοιπόν (σσ. το ΙΜΚ) ότι αυτό είναι εφικτό και πως πρόκειται μάλιστα για καλύτερη λύση σε σχέση με το κούρεμα το οποίο καταρχήν θα στοιχίσει χρήματα στους φορολογούμενους στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές. Τρίτον, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της κρίσης», επισημαίνει συγκεκριμένα.

Ο επικεφαλής του ΙΜΚ τονίζει ότι προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη, η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών. Είναι άλλωστε προϋπόθεση για να μην είναι αναγκαίο το κούρεμα. Δεν μπορείς να κάνεις παράλληλα και τα δυο».  «Όποιος λοιπόν θέλει να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να μην κάνουν τόσο σκληρές περικοπές όσο στο παρελθόν, αυτή άλλωστε είναι και η απαίτησή τους», προσθέτει.

Όσον αφορά στην πολιτική της ΕΚΤ και της Γερμανίας, ο Γκούσταβ Χορν σημειώνει πως  «η ΕΚΤ έγινε πολύ προσεκτική γιατί χρειάζεται φυσικά τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκτός Γερμανίας -για παράδειγμα στην Κομισιόν του Ζ. Κλ. Γιούνκερ- βλέπω ότι υπάρχει προθυμία για μια αλλαγή πορείας. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ήδη ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις».

«Εκεί που δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία είναι από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης. Ακολουθείται μια πολύ σκληρή γραμμή. Είναι όμως σαφές ότι από γερμανική σκοπιά δεν έχει νόημα να συνεχίσει κανείς την ίδια οικονομική πολιτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αφαιρείς από μια χώρα το ένα τέταρτο της ευημερίας της, η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Όταν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις ένα κούρεμα, το οποίο καταλαβαίνω από γερμανική σκοπιά, τότε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία θα πρέπει να την επιτρέψει την αλλαγή αυτή», προσθέτει.

Τέλος, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχουν κάνει πάρα πολλά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσες επιτυχίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν τίποτα, αλλά ότι ακολουθήθηκε εν μέρει μια λανθασμένη πολιτική».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Διεθνή / Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι συγκρούσεις, η κλιματική και οικονομική κρίση συμβάλλουν στην έκτη συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Διεθνή / Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Η νέα καμπάνια της Τουρκίας για την παχυσαρκία προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς πολίτες μετρώνται για ΔΜΣ σε πλατείες χωρίς σαφείς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων
LIFO NEWSROOM
«Είναι ένας κόπανος που καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Σπρίνγκστιν

Διεθνή / «Αυτό το αποξηραμένο δαμάσκηνο καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Μπρους Σπρίνγκστιν

Ο θρύλος της αμερικανικής ροκ έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» για το αξίωμα του προέδρου και έχει χαρακτηρίσει τη κυβέρνησή του «διεφθαρμένη»
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Διεθνή / Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Οι ομοφοβικές, εθνικιστικές και βαθιά ρατσιστικές αναρτήσεις του στο Facebook βρίσκονται στο μικροσκόπιο μετά την ανάδειξη του αδελφού του σε νέο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας
LIFO NEWSROOM