Δεν κατηγορούνται πια οι 8 Τούρκοι του ελικοπτέρου για διατάραξη των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας

Δεν κατηγορούνται πια οι 8 Τούρκοι του ελικοπτέρου για διατάραξη των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν σήμερα ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς όπως εκτιμά «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».


«Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.


Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.


Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.


«Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM