Ως αίσθηση και ως γενικότερο κλίμα, εδώ και καιρό είναι σαφές ότι τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οι πολίτες δεν τρέφουν καμία εμπιστοσύνη τόσο για τα στελέχη των κυβερνήσεων του, όσο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται επικεφαλής επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. 

 

Αν αυτή η αίσθηση μπορούσε να μετρηθεί, τα αποτελέσματα θα ήταν απολύτως απογοητευτικά, όπως απέδειξαν και τα κύρια συμπεράσματα του Trust Barometer, της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Edelman, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από τον R. Edelman αυτή την περίοδο στο World Forum, στο Νταβός. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, το 71% των πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη σε κυβερνητικά στελέχη, ενώ το 63% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων. Η καθίζηση του κλίματος εμπιστοσύνης συμπληρώνεται από τα ποσοστά στα media, αλλά και στις ΜΚΟ, που και αυτές έχασαν μέρος της εκτίμησης του γενικού κοινού.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα 2/3 των απαντήσεων δείχνουν ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι το σημερινό σύστημα λειτουργεί εναντίον τους και κυρίως εναντίον των μη προνομιούχων. Μάλιστα το 50% των πολιτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου δηλώνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα.

 

Tο 60% του γενικού πληθυσμού ανησυχεί για το εργασιακό του μέλλον, λόγω παγκοσμιοποίησης. Ο συγκεκριμένος παράγοντας μαζί με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, τη διαφθορά και τη μετανάστευση αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες του κόσμου.

 

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για υποχώρηση συνεχή την τελευταία 5ετία και σε όλους σχεδόν τους δείκτες εμπιστοσύνης, ωστόσο η φετινή παρουσιάζεται ακόμη μεγαλύτερη και έρχεται σε συνέχεια εκλογικών αποτελεσμάτων του 2016, που πιστοποίησαν και με αυτό τον τρόπο τα ευρήματα των ερευνών και του Trust Barometer.

 

Ακόμη χειρότερα, εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις έχει λιγότερο από το 43% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κάτω από τo 25% στις ανεπτυγμένες. Η αξιοπιστία των διευθυνόντων συμβούλων έπεσε κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η εμπιστοσύνη σε κάποιο "πρόσωπο σαν και μένα" έχει φθάσει το επίπεδο αυτής προς πανεπιστημιακούς ή ειδικούς, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν προς κυβερνητικά στελέχη ή διευθύνοντες συμβούλους. Η υποχώρηση των ΜΚΟ αποδίδεται στο ότι θεωρούνται καλές στο να βοηθούν τους πιο αδύνατους, αλλά δεν έχουν πετύχει στο να υποστηρίζουν τα μεσαία στρώματα.

 

Την ίδια στιγμή, το 60% του γενικού πληθυσμού ανησυχεί για το εργασιακό του μέλλον, λόγω παγκοσμιοποίησης. Ο συγκεκριμένος παράγοντας μαζί με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, τη διαφθορά και τη μετανάστευση αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες του κόσμου.

 

Σύμφωνα με τον Στάθη Χαϊκάλη, Πρόεδρο της Communication Effect που εκπροσωπεί την Edelman στην Ελλάδα και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, "η έρευνα της Edelman καταγράφει ότι η διαχείριση της κρίσης της Ελλάδας πριν 6 χρόνια ήταν η απαρχή της συνεχούς υποχώρησης της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις της ηπείρου μας". Ο ίδιος επισημαίνει ότι "η χώρα μας είχε το δυσάρεστο προνόμιο να προηγείται χρονικά στην πορεία μείωσης της εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Τώρα που η τάση αυτή ενισχύεται αισθητά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, τα περιθώρια να επικαλείται η Ελλάδα ιδιαιτερότητες φαίνεται να στενεύουν».

 

Εδώ, ας σημειωθεί ότι στοιχεία του Trust Barometer, όπως κάθε χρόνο, δίνουν υλικό σε σημαντικά Μέσα όπως Financial Times, New York Times, Reuters, Bloomberg και προκειμένου να δημοσιεύσουν αξιόπιστες αναλύσεις σχετικά με την κρίση εμπιστοσύνης, την πόλωση, τον λαϊκισμό και τις τάσεις που θα επηρεάσουν τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (σε Γαλλία, Γερμανία, κ.λπ).

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr