«Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω»: Σύριος αφηγείται όσα τραγικά ζει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

«Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω»: Σύριος αφηγείται όσα τραγικά ζει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Ο 29χρονος Τάερ από τη Συρία μένει σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία και αφηγείται όσα βιώνει τις τελευταίες ημέρες σε αυτή την περιοχή.

Πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με περίπου 2.000 άνδρες γυναίκες και παιδιά να ζουν ακόμα και σε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υπό το μηδέν. Η δημοσιογραφική ομάδα του BFMTV κατάφερε να προσεγγίσει το εν λόγω σημείο όπου πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από το Ιρακινό Κουρδιστάν, έχουν γίνει τα παράπλευρα θύματα της αντιπαράθεσης μεταξύ του Μινσκ και της Βαρσοβίας.

Μεταξύ των χιλιάδων, και ο 29χρονος Τάερ που ντυμένος με ένα χοντρό μπουφάν λέει στο γαλλικό δίκτυο ότι εργαζόταν κάποτε ως ηλεκτρολόγος στη Συρία και ότι έφτασε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5 Οκτωβρίου. «Πήγαμε στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Δαμασκό, κάναμε αίτηση για βίζα, περιμέναμε πέντε μέρες και την πήραμε», λέει.

Στη συνέχεια, φτάνοντας στα σύνορα με την Πολωνία ο 29χρονος λέει ότι απωθούνταν βίαια από τη μία πλευρά στην άλλη φτάνοντας στο σημείο να έχει τέσσερα κατάγματα στα πλευρά. «Στα σύνορα δεν είχα νερό, φαγητό, κάρτα Sim, μου την έβγαλαν από το τηλέφωνό μου. Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω σε αυτό το δάσος» λέει ο νεαρός που έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης ασύλου. 

«Ήρθα εδώ γιατί θέλω να ζήσω με ασφάλεια σε μια ειρηνική χώρα χρειάζομαι να έχω μέλλον», προσθέτει. 

Όχι πολύ μακριά από το σημείο που μιλά ο Τάερ, πυροσβέστες συγκεντρώνουν τις δωρεές των κατοίκων της περιοχής στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ζεστά ρούχα, φαγητό, παιχνίδια για τα παιδάκια και άλλα. Ωστόσο, οι δωρεές τους θα φτάσουν στους μετανάστες την ημέρα που η ανθρωπιστική βοήθεια θα καταφέρει να εισέλθει στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, παραμένει μη προσβάσιμη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM