«Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω»: Σύριος αφηγείται όσα τραγικά ζει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

«Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω»: Σύριος αφηγείται όσα τραγικά ζει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Ο 29χρονος Τάερ από τη Συρία μένει σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία και αφηγείται όσα βιώνει τις τελευταίες ημέρες σε αυτή την περιοχή.

Πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με περίπου 2.000 άνδρες γυναίκες και παιδιά να ζουν ακόμα και σε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υπό το μηδέν. Η δημοσιογραφική ομάδα του BFMTV κατάφερε να προσεγγίσει το εν λόγω σημείο όπου πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από το Ιρακινό Κουρδιστάν, έχουν γίνει τα παράπλευρα θύματα της αντιπαράθεσης μεταξύ του Μινσκ και της Βαρσοβίας.

Μεταξύ των χιλιάδων, και ο 29χρονος Τάερ που ντυμένος με ένα χοντρό μπουφάν λέει στο γαλλικό δίκτυο ότι εργαζόταν κάποτε ως ηλεκτρολόγος στη Συρία και ότι έφτασε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5 Οκτωβρίου. «Πήγαμε στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Δαμασκό, κάναμε αίτηση για βίζα, περιμέναμε πέντε μέρες και την πήραμε», λέει.

Στη συνέχεια, φτάνοντας στα σύνορα με την Πολωνία ο 29χρονος λέει ότι απωθούνταν βίαια από τη μία πλευρά στην άλλη φτάνοντας στο σημείο να έχει τέσσερα κατάγματα στα πλευρά. «Στα σύνορα δεν είχα νερό, φαγητό, κάρτα Sim, μου την έβγαλαν από το τηλέφωνό μου. Δεν είχα τίποτα για να επιβιώσω σε αυτό το δάσος» λέει ο νεαρός που έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης ασύλου. 

«Ήρθα εδώ γιατί θέλω να ζήσω με ασφάλεια σε μια ειρηνική χώρα χρειάζομαι να έχω μέλλον», προσθέτει. 

Όχι πολύ μακριά από το σημείο που μιλά ο Τάερ, πυροσβέστες συγκεντρώνουν τις δωρεές των κατοίκων της περιοχής στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ζεστά ρούχα, φαγητό, παιχνίδια για τα παιδάκια και άλλα. Ωστόσο, οι δωρεές τους θα φτάσουν στους μετανάστες την ημέρα που η ανθρωπιστική βοήθεια θα καταφέρει να εισέλθει στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, παραμένει μη προσβάσιμη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM