Δεκαέξι χώρες θα συστήσουν ευρωπαϊκή εισαγγελία καταπολέμησης της απάτης

Δεκαέξι χώρες θα συστήσουν ευρωπαϊκή εισαγγελία καταπολέμησης της απάτης Facebook Twitter
0

Δεκαέξι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να συστήσουν μια ευρωπαϊκή εισαγγελία που θα εξειδικεύεται στη μάχη για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Συμβούλιο της ΕΕ.


Οι 16 χώρες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. «Ενημέρωσαν» σήμερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν μια ενισχυμένη συνεργασία», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.


Η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της καταπολέμησης κάθε παράβασης και αδικήματος σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με στόχο ιδίως τις απάτες σε βάρος των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.


Θα καλείται επιπλέον να ερευνήσει τις απάτες στον ΦΠΑ διασυνοριακού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη λόγω των απατών τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από εισοδήματα που προέρχονται από τον ΦΠΑ.


«Οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου θα επαναληφθούν σύντομα για την ολοκλήρωση του (νομοθετικού) κειμένου» που θα προβλέπει την ίδρυση αυτής της εισαγγελικής αρχής, η οποία θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε το Συμβούλιο.


Ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία ή η Ουγγαρία, βρίσκονταν μεταξύ των χωρών που εμπόδιζαν κάθε πρόοδο επ' αυτού του σχεδίου που είχε προβλεφθεί στις συνθήκες από το 2009 και τελεί υπό διαπραγμάτευση από το 2013. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει στο να καμφθούν οι αντιδράσεις, επιτρέποντας σε μια ομάδα τουλάχιστον 9 κρατών- μελών να υιοθετούν αποφάσεις που θα εφαρμόζονται μονάχα σε αυτές, ενώ άλλες χώρες μπορούν κατόπιν να τις ακολουθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντής τοπικού σχολείο , ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM