Δανία: Μολυσμένα μινκ που διέφυγαν από φάρμες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό στη φύση

Δανία: Μολυσμένα μινκ που διέφυγαν από φάρμες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό στη φύση Facebook Twitter
ΕPA
0

Μινκ που διέφυγαν από φάρμες της Δανίας, ενώ είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, θα μπορούσαν να μολύνουν άγρια ζώα, δημιουργώντας ανησυχία για μια μόνιμη «πηγή» του ιού, από την οποία νέες μεταλλάξεις μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο.

Είναι σύνηθες τα μινκ να το σκάνε από τις φάρμες. Τώρα, επιστήμονες ανησυχούν ότι τέτοια μολυσμένα ζώα μπορεί να είναι ελεύθερα στη φύση.

«Κάθε χρόνο, μερικές χιλιάδες μινκ το σκάνε. Το ξέρουμε αυτό επειδή είναι χωροκατακτητικά είδη και κάθε χρόνο κυνηγοί σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άγρια μινκ. Ο πληθυσμός των μινκ που διαφεύγουν είναι σχετικά σταθερός», δήλωσε ο Στεν Μόρτενσεν, διευθυντής κτηνιατρικής έρευνας στην υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας.

Φέτος, υπάρχει ο κίνδυνος περίπου το 5% των μινκ που διέφυγαν από φάρμες να είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο κίνδυνος να μολύνουν άλλα ζώα είναι χαμηλός, επειδή τα μινκ είναι «πολύ μοναχικά πλάσματα», σημείωσε. Αλλά, αν αυτό συμβεί, πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό είναι άγρια ζώα, όπως κουνάβια και ευπαθή κατοικίδια όπως γάτες, σύμφωνα με τον Μόρτενσεν.

Πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί αν ένα ζώο φάει μολυσμένο κρέας, ή μέσω των περιττωμάτων τους, δήλωσε ακόμη. Τα μινκ συνήθως δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό, σημείωσε. «Όταν ένα μινκ κολλήσει, συνήθως αναρρώνει καλά. Κάποια μπορεί να έχουν αναπνευστική δυσκολία για κάποιες ημέρες, αλλά τα περισσότερα αναρρώνουν και αναπτύσσουν ανοσία», εξήγησε.

Ανησυχία για την πιθανότητα ύπαρξης του κορωνοϊού στη φύση εκφράζουν και άλλοι επιστήμονες. Η καθηγήτρια Τζόαν Σαντίνι, μικροβιολόγος του UCL, σημείωσε ότι μόλις ο ιός βρεθεί στη φύση «θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του σε ζώα και από αυτά στους ανθρώπους».

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «ο ιός θα διευρύνει το εύρος ξενιστή και θα μολύνει άλλα είδη ζώων που φυσιολογικά δεν θα μπορούσε να μολύνει», σημείωσε η Σαντίνι.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Μάριον Κόοπμανς, επικεφαλής ιολογίας στο πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, σημείωσε: «Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μεγάλες φάρμες ή να εισάγεται σε ζώα που έχουν διαφύγει και σε άγρια ζώα και θεωρητικά, όπως οι ιοί της γρίπης των πτηνών και των χοίρων, να συνεχίσει να εξελίσσεται στα ζώα-ξενιστές, αποτελώντας μια μόνιμη απειλή για πανδημία για τους ανθρώπους και τα ζώα».

Η Δανία αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου να θανατωθούν όλα τα μινκ στις φάρμες της χώρας, μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων. Περίπου 10 εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η πιο ανησυχητική από αυτές τις μεταλλάξεις πιθανότατα εξαλείφθηκε. Χθες, δακρυσμένη, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Χέντρικσεν ζήτησε συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης με τα μινκ και τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφανισμένα σώματα, μαζικές ταφές και 30.000 νεκροί: Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράν;

Διεθνή / Εξαφανισμένα σώματα, μαζικές ταφές και 30.000 νεκροί: Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράν;

Καταθέσεις γιατρών και εργαζομένων σε νεκροτομεία και νεκροταφεία φέρνουν στο φως μια μαζική κρατική επιχείρηση συγκάλυψης των συστηματικών δολοφονιών διαδηλωτών
THE LIFO TEAM
Το Άμστερνταμ τοποθετεί ειδικές σκάλες για να σκαρφαλώνουν οι γάτες που πέφτουν στα κανάλια του

Διεθνή / Το Άμστερνταμ τοποθετεί ειδικές σκάλες για να σκαρφαλώνουν οι γάτες που πέφτουν στα κανάλια

Τα ίδια κανάλια αποδεικνύονται επικίνδυνα και για τους ανθρώπους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 14 άτομα τον χρόνο πνίγονται ακουσίως στα νερά της ολλανδικής πρωτεύουσας.
THE LIFO TEAM