Δανία: Μολυσμένα μινκ που διέφυγαν από φάρμες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό στη φύση

Δανία: Μολυσμένα μινκ που διέφυγαν από φάρμες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό στη φύση Facebook Twitter
ΕPA
0

Μινκ που διέφυγαν από φάρμες της Δανίας, ενώ είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, θα μπορούσαν να μολύνουν άγρια ζώα, δημιουργώντας ανησυχία για μια μόνιμη «πηγή» του ιού, από την οποία νέες μεταλλάξεις μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο.

Είναι σύνηθες τα μινκ να το σκάνε από τις φάρμες. Τώρα, επιστήμονες ανησυχούν ότι τέτοια μολυσμένα ζώα μπορεί να είναι ελεύθερα στη φύση.

«Κάθε χρόνο, μερικές χιλιάδες μινκ το σκάνε. Το ξέρουμε αυτό επειδή είναι χωροκατακτητικά είδη και κάθε χρόνο κυνηγοί σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άγρια μινκ. Ο πληθυσμός των μινκ που διαφεύγουν είναι σχετικά σταθερός», δήλωσε ο Στεν Μόρτενσεν, διευθυντής κτηνιατρικής έρευνας στην υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας.

Φέτος, υπάρχει ο κίνδυνος περίπου το 5% των μινκ που διέφυγαν από φάρμες να είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο κίνδυνος να μολύνουν άλλα ζώα είναι χαμηλός, επειδή τα μινκ είναι «πολύ μοναχικά πλάσματα», σημείωσε. Αλλά, αν αυτό συμβεί, πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό είναι άγρια ζώα, όπως κουνάβια και ευπαθή κατοικίδια όπως γάτες, σύμφωνα με τον Μόρτενσεν.

Πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί αν ένα ζώο φάει μολυσμένο κρέας, ή μέσω των περιττωμάτων τους, δήλωσε ακόμη. Τα μινκ συνήθως δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό, σημείωσε. «Όταν ένα μινκ κολλήσει, συνήθως αναρρώνει καλά. Κάποια μπορεί να έχουν αναπνευστική δυσκολία για κάποιες ημέρες, αλλά τα περισσότερα αναρρώνουν και αναπτύσσουν ανοσία», εξήγησε.

Ανησυχία για την πιθανότητα ύπαρξης του κορωνοϊού στη φύση εκφράζουν και άλλοι επιστήμονες. Η καθηγήτρια Τζόαν Σαντίνι, μικροβιολόγος του UCL, σημείωσε ότι μόλις ο ιός βρεθεί στη φύση «θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του σε ζώα και από αυτά στους ανθρώπους».

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «ο ιός θα διευρύνει το εύρος ξενιστή και θα μολύνει άλλα είδη ζώων που φυσιολογικά δεν θα μπορούσε να μολύνει», σημείωσε η Σαντίνι.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Μάριον Κόοπμανς, επικεφαλής ιολογίας στο πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, σημείωσε: «Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μεγάλες φάρμες ή να εισάγεται σε ζώα που έχουν διαφύγει και σε άγρια ζώα και θεωρητικά, όπως οι ιοί της γρίπης των πτηνών και των χοίρων, να συνεχίσει να εξελίσσεται στα ζώα-ξενιστές, αποτελώντας μια μόνιμη απειλή για πανδημία για τους ανθρώπους και τα ζώα».

Η Δανία αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου να θανατωθούν όλα τα μινκ στις φάρμες της χώρας, μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων. Περίπου 10 εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η πιο ανησυχητική από αυτές τις μεταλλάξεις πιθανότατα εξαλείφθηκε. Χθες, δακρυσμένη, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Χέντρικσεν ζήτησε συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης με τα μινκ και τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM