Η Δανία χαλάρωσε τα μέτρα στα σύνορά της με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, κάτι που επιτρέπει στα ζευγάρια που είχαν χωριστεί- λόγω των περιορισμών- να ξανασυναντηθούν. Αρκεί να έχουν αποδείξεις.

 

Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια τα οποία είχαν μείνει χωριστά λόγω των κλειστών συνόρων- επειδή μένουν σε διαφορετικές χώρες- θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες. Όμως, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από βουλευτές, που μίλησαν για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. 

Έπειτα από τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και ανακοίνωσε ότι εντός λίγων ημερών, άνθρωποι εκτός της χώρας που έχουν σχέση με κάποιον που ζει στη Δανία θα μπορεί να περάσει τα σύνορα με μια γραπτή δήλωση. «Αν λες ότι έχεις σχέση και το δηλώσεις γραπτώς, αυτό είναι αρκετό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ Χάεκεραπ. 


Όμως, προς το παρόν, τα ζευγάρια θα πρέπει να δείξουν μηνύματα που έχουν ανταλλάξει, προσωπικές φωτογραφίες ή προσωπικές πληροφορίες για τον ή την σύντροφό τους, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα η αστυνομία. «Μπορούν να έχουν μαζί τους μια φωτογραφία ή μια ερωτική επιστολή. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά είναι πολύ προσωπικά πράγματα, αλλά η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος στον σύντροφο είναι στην κρίση του αστυνομικού», δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Άλαν Ντάλαγκερ Κλάουσεν.

 

«Ποτέ δεν έχω ακούσει για χώρα που απαιτείται να δείξεις προσωπικά μηνύματα ή φωτογραφίες του συντρόφου για να μπεις», έγραψε στο Twitter ο Κρίστιαν Χέγκααρντ- ένας από τους βουλευτές που αντέδρασαν- τονίζοντας ότι πρόκειται για κατάλυση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα.

 

Η Δανία είχε κλείσει στις 14 Μαρτίου τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της χώρας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Από τότε, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου εικόνες ζευγαριών που συναντιούνταν στα σύνορα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της 85χρονης Ίνγκα Ράσμουσεν που ζει στη Δανία και του 89χρονου Κάρστεν Τούτσεν, που μένει στη Γερμανία, οι οποίοι έγιναν διάσημοι για αυτά τα ασυνήθιστα ραντεβού την εποχή του κορωνοϊού.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr